Glumica Svetlana Bojković obratila se na uglu ulica Kralja Milana i Svetozara Markovića na konferenciji grupe građana povodom rušenja zgrada od velike istorijske vrednosti na Slaviji.

„Rado sam se odazvala pozivu Centra za urbani razvoj da dam podršku i smatram da treba da sačuvamo istoriju grada. Čuvajući i njegovu arhitekturu, odnosno spomenike. Arhitektura prikazuje koliko su umetnici bili deo urbanističke istorije evropskih stvarala. U Beogradu sam provela ceo život, vrlo sam ponosna kako sam strancima mogla da pokažem značajne građevine našeg grada koju je kroz svoju burnu istoriju uspevao, ipak, da ide u korak sa evropskim gradovima“, rekla je Bojković.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Da podsetimo, u Beogradu je 20. avgusta zbog planirane izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa srušena zgrada nove Građanske štedionice koja se nalazila u Ulici Svetozara Markovića 43, izgrađena 1929. po projektu arhitekte Stevana Tobolara.

PROČITAJTE JOŠ...

Gradnja u ovoj ulici nedavno je napravila štetu, jer je popucao svetlarnik u hodniku susedne zgrade na broju 45.

Rušenje na Slaviji Foto:Nova.rs

Takođe, u hodnik su upale cigle i šut koji su oštetili klima-uređaje za nekoliko stanova.

Zbog rušenja je konstantno nesnosna buka i osećaju se vibracije, a stanari su izrazili zabrinutost da će radovi ugroziti stabilnost zgrade.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar