Foto:Zoran Lončarević

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da, u najkraćem mogućem roku, pokrene proceduru preuzimanja Naftne industrije Srbije (NIS) od ruske kompanije Gasprom u skladu sa postojećim ugovorima i poštujući zakone Srbije.

Iz LSV su naveli da „godinama tvrde“ da je NIS „otet gradjanima Vojvodine i da je njegovo poklanjanje Rusima najveća pljačka u modernoj istoriji Srbije“.

„Naftna industrija Srbije, odnosno Naftagas, pripadaju gradjanima Vojvodine i Srbije i normalno je očekivati da država, najzad, preuzme upravljanje ovom kompanijom, uzimajući u obzir nepoštovanje zakona i ugovora, kao i zloupotrebe ruskog Gaspromnjefta“, stoji u saopštenju LSV.

Pročitajte još...

Ocenili su da je od preuzimanja NIS-a pre 13 godina, Gasprom naneo „veliku štetu Srbiji, Vojvodini i lokalnim samoupravama u kojima se obavlja eksploatacija nafte i gasa poslujući po privilegovanim i netržišnim uslovima na tržištu Srbije“.

„Samo na ime plaćanja rudne rente uskratili su gradjane Srbije za više od 500 miliona evra“, naveli su iz LSV.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je izjavio da će država, „ako bude morala“, preuzeti NIS od Gasproma, kao većinskog vlasnika dok traju sankcije Rusiji, a vratiti ga ruskoj kompaniji kad sankcije budu ukinute.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare