Cane ne protestu u Perlezu: Na delu su nečiste sile

Politika 13. jun. 202118:03 > 18:23
Podeli:
Perlez, Ekološko društvo, protest
Foto: VOICE.rs

Nekoliko stotina aktivista i građana protestovalo je danas u Perlezu ispred fabrike za preradu plastike "Feitiansuye" koja već godinama ispušta otpadne materije u obližnji kanal, izaziva pomor riba i ugrožava životnu sredinu. Okupljeni su tražili zatvaranje fabrike, poručujući da je život u ovom banatskom mestu postao “nepodnošljiv”.

„Zahtevamo da se fabrika zatvori sve dok se na odžake ne postave neki filteri i dok zagađenu vodu ne prestanu da ispuštaju u kanal za navodnjavanje. Oni pod hitno moraju da očiste kanal kako bi lokalni paori mogli da ga koriste za navodnjavanje. Nas ne zanima ko tu radi i ko je investitor, nas zanima ko je odgovoran za dolazak fabrike i ko im je dozvolio da nam ovo rade“, poručila je na skupu predstavnica ekološkog udruženja “Belorepan” Teodora Gavran. Ona je istakla da će nadležnima predati četiri zahteva, a ukoliko ne budu ispunjeni u naredna četiri dana, da će aktivisti blokirati sve ulaze u fabriku, ali i formirati pravni tim koji će se baviti ovim problemom. Protest u Perlezu je podržao i frontmen benda Partibrejkersi Zoran Kostić Cane, koji je pozvao građane da budu „dosadni i uporni“.

Perlez, Ekološko društvo, protest
Foto: VOICE.rs

„Carska bara više neće biti Carska, biće samo bara. Bele čaplje biće obučene u crno. Nemojte posle da se žalite kad vam deca budu prebacivala i osvrtala se na vas kukavičluk, što ste im ostavili ovakav život. Pomozite ljudima koji žive tik uz Kineza, a Kinez ih zeza. Budite dosadni, jer samo tako možete nešto da promenite“, rekao je Kostić i dodao da su ovde na delu “nečiste sile, protiv seoske idile”.

Predstavnik pokreta Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je da je “došlo vreme da građani preuzmu zakon u svoje ruke”.

Aleksandar Jovanović Ćuta
Foto: Nova.rs/Video

„Dok dve trećine sveta skapava od žeđi, mi dozvoljavamo da tamo neki investitor našu pijaću vodu gura u tamo neke cevi, dok ovde u Perlezu narod nema šta da pije. U kojoj to zemlji, Aleksandre Vučiću, kinezi kontrolišu kretanje građana? Mi poštujemo zakon, dok ga oni konstantno krše. Došlo je vreme da mi građani treba da sprovodimo zakone. Gde god ne postoji država, sve je pod zaštitom nas građana“, zaključio je Jovanović.

Nakon protesta, građani i aktivisti su se uputili na zemljište iza fabrike, gde su lopatama iskopavali velike komade plastike i metala koje su navodno radnici fabrike ilegalno zakopali. Fabrika za preradu otpada je kratko, nakon pisanja portala VOICE-a bila zatvorena, nakon što je inspekcija utvrdila nepravilnosti u njenom radu. Pre
nekoliko dana, fabrika je ponovo otvorena. Tom događaju je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, koji je saopštio da je fabrika ispunila sve potrebne ekološke norme. Međutim, meštani tvrde da se smrad i dalje oseti i da se otpadne vode i dalje ispuštaju u kanal.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar