Dejan Bursać Foto: N1

Kampanja Srpske napredne stranke za izbore 17. decembra je standardna – konvencije po gradovima, dovoženje aktivista i mnogo prisustva predsednika Aleksandra Vučića u medijima. Međutim, ono što je drugačije u odnosu na prethodne je da je kampanja defanzivna, ocenio je politikolog Dejan Bursać i dodao da Vučić mahanjem parizerom i pričom o zdravstvu ne dozvoljava opoziciji da priđe o glavnim temama.

Bursać je u Danu uživo na N1 rekao da eksploatacija teme Kosova u kampanji ne odgovara previše vlasti i da su na toj temi ranjivi, ali da pomak u formiranju Zajednice srpskih opština može da bude nešto opipljivo što će se ponuditi biračima.

S druge strane, na temi Kosova bi mogla da profitira desna opozicija, dodao je Bursać.

Govoreći o kampanji SNS, gost Dana uživo kaže da je defanzivna i da se to vidi po sloganu „Srbija ne sme da stane“.

Kaže da ih je na to naterao tematski okvir – dešavanja u Banjskoj, ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“, Malom Orašju i Duboni, rast cena…

Opozicija, prema jegovim rečima, to koristi u izvesnoj meri ali bi mogla i više.

Kao ključne teme on vidi ekonomiju i zdravstvo i napominje da se predsednik Vučić tim temama prvi bavi, ne dozvoljavajući opoziciji da priđe i „pokupi neki glas“.

U javnosti se stiče utisak da su predstojeći izbori referendumski – za ili protiv Vučića. Gost Dana uživo objašnjava da SNS voli da ih postavi tako, a da opozicija ulazi u tu priču.

„Naprednjaci znaju da je Vučić popularniji od SNS. Pitanje je zašto se druga strana upeca na to i kampanju bazira na zgražavanju od Vučića“, rekao je Bursać.

Govoreći o ujedinjenju opozicije koja je stajala iza protesta „Srbija iza nasilja“, politikolog kaže d aje to dobar potez i signal da su se te stranke „brzo uozbiljile i dogovorile“, kao i da se za sada vidi mali sinergijski efekat.

„On će najveći biti u Beogradu i to je jedna vrsta političke arene gde opozicija može da računa na bolji rezultat zbog ujedinjavanja“, dodao je.

Napominje da će saradnja s desnom opozicijom zavisiti od rezultata i tema koje budu postavljene u postizbornom periodu.
Kao problem vidi to što se ove dve opozicione strane fundamentalno razilaze oko mnogih bitnih pitanja.

Postaje i jasno d aniko nije dovoljno snažan da će jednog dana moći da sami formiraju vlast. Moraće da sarađuju. Problem je što se oko mnogih dubokih pitanja.

Socijalistička partija Srbije sebe ističe kao drugu najjaču partiju u Srbiji, a Bursać dodaje da su svi svesni pozicije SPS.

„Naprednjaci su svesni da oni koji se razočaraju u SNS prva tačka im je SPS. Na prošlim izborima su imali veći rezultat jer su se odredili negativno prema sankcijama Rusiji, a SNS je bio neodlučan u vaganju. Druga star, SPS je svestan da je stranka vlasti i da im dosta stvari zavisi od toga. Vagaju da li je bolje da se odmetnu od SNS i povećaju svoj rejting, ali tako pucaju sebi u nogu. To ni naprednjacima ne odgovara, jer im ne odgovara da imaju opozicione socijaliste kao jaku organizovanu stranku sa liderom dobrog rejtinga“, rekao je gost Dana uživo.

Kada je u pitanju inicijativa „Proglas“, Bursać napominje da se čini da se obraća glasačima koji su već opozicioni, a da je poenta bila da se obrate neopredeljenima i apstinentima.

„Imate veliki kapital, poznate uspešne ličnosti koje imaju tu snagu da se obrate širem biračkom telu od onog kojem može opozicija. A čini mi se da su za sada okrenuti samo onima koji bi svakako glasali za građansku opoziciju“, napomenuo je Bursać.

BONUS VIDEO: Panović: kampanja prljava, ali očekivano – SNS iznenadilo ujedinjenje proevropske opozicije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare