Stranka slobode i pravde konferencija
Dejan Bulatović, konferencija za novinare Stranka slobode i pravde Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Narodni poslanik i potpredsednik Stranke slobode i pravde, Dejan Bulatović osvrnuo se na aktuelne proteste poljoprivrednika rekavši da je Srbija nekada bila svetski poznata po proizvodnji najkvalitetnijih poljoprivrednih proizvoda. "Na poslednjim u nizu protesta nezadovoljnih poljoprivrednika, koji su se održali juče širom Srbije, između ostalog, mogla se pročitati i poruka koja kaže 'jesenje setve neće biti'. Utoliko je strašnija situacija u koju je srpski agrar danas doveden, nakon decenije bahatosti i neznanja aktuelnog režima", kaže Bulatović.

Dodaje i da osim plodova svog rada, poljoprivrednici imaju mnogo problema.

„Stočari, zemljoradnici i svi ostali poljoprivrednici u našoj zemlji, od setve do žetve, umesto da imaju pune ruke plodova, imaju pregršt problema. Nedefinisane otkupne cene poljoprivrednih proizvoda, zbog kojih ratari širom Srbije pravdu traže orući ulice umesto svojih njiva, skupo gorivo, subvencije koje su svedene na uvredu i potpuni izostanak strategije koja bi se primenila u uslovima elementarne nepogode kakva je suša koja nas je zadesila, samo su neki od gorućih problema sa kojima trenutna vlast ne ume da se izbori“, ističe Bulatović.

On napominje da je u prethodnom periodu  obilazio dosta sela, kao i da su konstantno ukazivali na probleme.

„U poslednje dve godine obišli smo stotine sela i domaćina, jasno ukazujući na probleme sa kojima se oni susreću, ali istovremeno i predlažući mere koje bi te probleme umanjile. Nadležno ministarstvo je ostalo nemo, kako na kritike tako i na predloge i zato danas imamo situaciju da poljoprivrednici izlaze na ulice i blokadama pokužavaju da skrenu pažnju na užasno stanje u kome se nalaze“, podseća Bulatović.

Upozorava na tužnu sliku Srbije u koju se pretvorilo stanje u poljoprivredi, dodajući da se na domaćinstva stavljaju katanci.

PROČITAJTE JOŠ

„Umesto hitne reakcije, vlast odlaže rešenje jer ga nema, a za to vreme cene rastu, kupovna moć opada, a na štale, svinjce i gazdinstva se stavljaju katanci“, kaže Bulatović dodajući da  zemlju, koja je bila prvak u izvozu kvalitetnog mesa, voća, žitarica i povrća, „režim je pretvorio u prvaka u motanju kablova. Zaparložene njive i posečeni voćnjaci su postali tužna slika Srbije, kojoj poljoprivreda treba i može biti glavni motor razvoja“.

Bulatović predlaže niz mera koje bi bile podsticaj domaćoj poljoprivredi, između ostalog i subvencije od 12.000 dinara po hektaru.

„Kako bi se stalo na put poljoprivrednom sunovratu hitno je potrebno povećati subvencije na 12.000 dinara po hektaru, obezbediti gorivo bez akciza za poljoprivredu i garantovati otkupne cene proizvođačima koji potpišu ugovor sa državom. Ništa manje važna je i strategija oživljavanja sela koja se gase, povratak mladih na selo i afirmacija mladih poljoprivrednika koji mogu biti pokretačka snaga za revitalizaciju poljoprivrede. Strategija postoji, a ono što nam predstoji jeste borba na svim nivoima, pa i kroz Parlament, da sačuvamo ovo što nam je ostalo i da od Srbije ponovo napravimo zemlju u kojoj će od poljoprivrede moći pristojno da se živi“, zaključuje Bulatović.

BONUS VIDEO: Vlada ukida zabranu izvoza žita. Poljoprivrednici pitaju – šta je sa ostatkom njihovih zahteva?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar