Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs

Izuzetno me brinu izazovi sa kojima se suočava Republika Srpska kao i predstavnici Srba u Bosni i Hercegovini, a duboko me zabrinjava odluka SAD kao i način i obrazloženje za uvođenje sankcija Miloradu Dodiku - to od nas zahteva racionalno, odgovorno i ozbiljno ponašanje bez donošenja ishitrenih odluka, poručila je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je u Banjaluci, gde prisustvuje svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske, 9. januara, poručila da sankcije nikada nisu bile rešenje za probleme i ponovila – kako je istakla – reči predsednika Aleksandra Vučića da Srbija nikada neće sprovoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda i predstavnika srpskog naroda u BiH i RS.

„O sankcijama protiv medija neću ni da pričam, kao ni šta to govori o onima koji takve sankcije uvode“, dodala je Brnabić i poručila da je politika Srbije „Otvoreni Balkan“.

„Ne sukobi, već saradnja, prosperitet i ekonomski preporod – i to srpskog i drugih naroda koji žive na Balkanu“, istakla je premijerka i naglasila da je Srbija okrenuta budućnosti.

Navela je da je Srbija od 2014. dodelila više od 88 miliona evra kao pomoć RS.

„Ponosna sam na izgradnju vrtića, škola, puteva – svega što je poboljšalo kvalitet života građana“, istakla je Brnabić i dodala da je takođe ponosna što ima priliku da se obrati na svečanoj akademiji, jer je RS „stvorena radi mira i stabilnosti“.

„Ponosni smo na hrabrost i slobodarsku tradiciju naših predaka“, rekla je Brnabić i osvrnula se na početak devedesetih godina.

„Tada su ljudi sa ovih prostora ponovo čuli reči i ideologiju nepatvorenog zla, i formirali RS kako bi se od tog zla nekako zaštitili, a slobodu na srpsko ime i pravoslavnu veru sačuvali“, rekla je Brnabić.

„Da nije bilo 1941. i stradanja do 1945. godine, i da nije bilo pokliča ‘Za dom spremni’ i sličnih ponovo 1991. godine i obećanja da će se ovaj put dovršiti posao od pre 50 godina, ne bi bilo RS, a da nije bilo RS, verujem da bi oni taj posao istrabljenja srpskog naroda i pravoslavne vere i završili“, rekla je Brnabić.

Svečanoj akademiji u dvorani „Borik“ su, pored najviših zvaničnika RS i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, prisustvovali i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, patrijarh Porfirije i direktor Bezbednosno-informativne agencije Srbije Bratislav Gašić.

***

BONUS VIDEO: Reakcija Milorada Dodika posle sankcija SAD

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar