Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da nikada nije bila na stolu ponuda za brži ulazak Srbije u EU uz uslov da prizna nezavisnost Kosova i istakla da Srbija nije srećna zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i Kosova.

Odgovorajući na pitanje TV Prva ona je rekla da takav ponuda nikada nije bila na stolu „da ona zna“.

„Evropa zna da predsednik Aleksandar Vučić, ni Vlada čija je okosnica SNS, ne bi prihvatili takvu ponudu ‘ili ovo ili ono'“, rekla je Brnabić.

Premijerka je dodala i da rešenje pitanja KiM nije vremenski oročeno na 2021. godinu.

„Nikada nisam čula da očekuju rešenje 2021. godine. Svakako da Evropa očekuje sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine pre pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, rekla je on.

Dodala je da će se tek videti detalji šta bi mogao da znači takav sporazum o normalizaciji.

„Evropska unija ne želi je da uvozi nove probleme, u tom smislu je taj sporazum. Mislim da Evropa ne može prejudicirati rešenje zato što je statusno neutralna, a pet članica EU ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova“, rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da Srbija nije srećna zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa između tzv. Kosova i Izraela, i podsetila da nije bila želja naše zemlje da se to nađe u Vašingtonskom sporazumu.

Vučić: To neće pozitivno uticati na odnose Srbije sa jevrejskom državom

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić se posle sastanka s predsednikom Francuske Emanuelom Makoronom u Parizu.

„To je bilo očekivano već šest meseci, zato u Vašingtonu (4. septembra) i nismo hteli da potpišemo dokument zajedno s Albancima i Amerikancima. Nismo hteli to da podstičemo, već da podstaknemo Izrael da to ne uradi, ali Izrael je izabrao da im je Amerika najvažnija. To neće sjajno uticati na naše odnose, ali otvara neke druge perspektive o kojima ne bih sada da govorim“, rekao je Vučić televiziji Pink.

Aleksandar Vučić Foto:Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Posle sastanka s Makoronom, Vučić je kazao da posle uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i Kosova više nijedna muslimanska zemlja neće hteti da prizna kosovsku nezavisnost.

Vučić je naveo da će Srbija sada čekati da vidi da li će Priština da poštuje svoj deo Vašingtonskog sporazuma i da li će dozvoliti da se pravi pruga od Prištine do Merdara.

„Ceo trik je da oni hoće da prave prugu preko Kosovske Mitrovice, Leposavića i Zvečana sa Kraljevom i Raškom da bi nam uzeli srpske železnice na severu Kosova. Mi smo tražili i put i prugu od Prištine do Merdara, oni za to nisu zainteresovani, jer tu nema srpske železnice koju bi mogli da uzmu“, rekao je Vučić.

On je kazao da Srbija sada čeka podelu energetskih reursa jezera Gazivode sa Kosovom, na osnovu Vašingtonskog sporazuma, jer Beograd „trenutno nema ništa“ od Gazivoda.

„Video sam da je (zvaničnik američkog Stejt departmenta Metju) Palmer strahovito upirao da se završi sporazum Izraela i Kosova, a znam da je bio protiv Vašingtonskog sporazuma. E sad ćemo da vidimo da li hoćeš da podelimo energetske reurse jezera Gazivoda“, naveo je Vučić.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar