Emanuel Žofre, Ana Brnabić Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija radi na tome da tokom slovenačkog predsedavanja Evropskom unijom otvori dva klastera u pristupnim pregovorima sa EU.

Ona je na sastanku sa novim šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žofreom istakla da je punopravno članstvo u EU ključni spoljnopolitički prioritet Srbije. Ona je pozdravila i usvajanje Ekonomskog i investicionog plana EU, kao i predlog za uvećanje finansijskih sredstva u okviru IPA fondova.

Na sastanku se razgovaralo o reformama koje Srbija sprovodi u oblasti vladavine prava i zelene agende, kao i o rezultatima reformi koje vlada sprovodi na ekonomskom planu, a tema razgovora bila je i imunizacija i borba protiv kovida-19, saopšteno je iz Vlade.

U razgovoru sa novim ambasadorom EU u Srbiji, Brnabić je istakla da Srbija borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije vodi na transparentan način. Jačanje ekonomije ostaje jedan od najvažnijih ciljeva vlade, a postavljeni prioritet za narednu godinu je zapošljavanje mladih, posebno onih kojima bi to bilo prvo zaposlenje.

Ambasador Žofre naglasio je da se raduje zajedničkom radu sa Vladom Srbije na sprovođenju prioriteta zemlje kako bi se ubrzao put Srbije ka evropskim integracijama, posebno u domenu vladavine prava, zaštite životne sredine, digitalne agende i povezivanja kao i na pronalaženju najefikasnijeg puta za njihovo ostvarenje.

Premijerka Brnabić i ambasador Žofre rezgovarali su i o slobodi medija, odnosu prema civilnom društvu i međupartijskom dijalogu predstavnika vlasti i opozicije uz posredovanje poslanika Evopskog parlameta, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Susret Vučića i Merkelove u Palati Srbija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare