Ana Brnabic
Ana Brnabić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Premijerka Ana Brnabić, kaže da je Međuvladina konferencija EU Srbija ozbiljan i pozitivan signal kako za reformske procese tako i za evropski put zemlje. Brnabić je po dolasku u Luksemburg najavila je da će zvaničnicima zemalja članica i institucija EU predstaviti sve što je Vlada Srbije učinila u prethodnih nekoliko meseci, prvenstveno u oblasti vladavine prava, ali i kako bi bila spremina za otvaranje najmanje dva klastera.

”Nadam se otvorenom i iskrenom razgovoru sa predstavnicima država članica, Evropske komisije i šefom diplomatije EU, gde ćemo da pokušamo da definišemo šta je to što dodatno treba da uradimo kako bismo dobili još pozitivniji sigal od strane EU i država članica, a to je otvaranje, nadam se, najmanje dva klastera do kraja godine”, izjavila je Branabić.

Premijerka je najavila da će u razgovorima sa EU zvaničnicima fokus biti na klasteru jedan koji se tiče tzv. fundamentalnih prava i vrednosti i gde je Srbija već otvorila sva poglavlja.

Brnabić je dodala da će se razgovarati i o regionalnoj saradnji i napomenula da u okviru svog pristupnog procesa Srbija uvek lobira za čitav region.

”Ja znam šta je Srbija uradila i šta svakodnevno radi i mogu da garantujem da nijedna zemlja nije uradila više od Srbije u oblasti vladavine prava u poslednjih nekoliko meseci. Jedva čekam da predstavim šta smo sve uradili i stojim iza toga. Ponosim se svim onim što smo uradili i načinom na koji smo to uradili”, kaže Brnabić.

Na pitanje novinara o ”zamerkama” Hrvatske na račun Srbije, a koje se odnose na pitanja ratnih zločina i saradnje sa Tribunalom u Hagu, premijerka Brnabić ocenjuje da je u EU već viđeno da se bilateralna pitanja postavljaju kao ”neprobijni zid” na putu evrointegracija i naglasila da to vidi kao problem EU, a ne kao evropsku vrednost.

”Kao predsednica Vlade Srbije i zagriženi Evropejac verujem u evropske vrednosti. Mi reforme implementiramo zato što u njih verujemo i verujemo u naš evropski put i želimo da živimo u takvoj državi. Bez obzira da li će biti ili neće biti otvaranja klastera ili zatvaranja poglavlja mi ćemo nastaviti sa reformama”, poručila je Brnabić.

Ona je zaključila da će Srbija na postavljanje bilateralnih pitanja odgovoriti ”iskreno i reformama” i dodala da je Srbija po pitanju kažnjavanja zločina i zločinalca već uradila mnogo više od drugih u regionu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar