kosovo
Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Premijerka Srbije Ana Brnabić nije danas komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na naš stav da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.

„Da krenemo od prve tačke u aneksu ili implementacionom planu, koja se odnosi na Zajednicu srpskih opština. Hajde da krenemo od prve tačke, pa ćemo ići dalje“, rekla je Brnabić na konferenciji za medije.

Ona je nakon toga za TV Pink ocenila da je na nedavnom sastanku u Ohridu, predsednik Aleksandar Vučić postigao „ogroman uspeh u pregovorima“ i „dobar rezultat za Srbe i Srbiju na Kosovu i Metohiji“.

Brnabić je dodala i da „nema naročitu veru“ da će Zajednica srpskih opština (ZSO) „u nekoj bliskoj budućnosti“ biti formirana u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

„Naučila sam od predsednika Vučića da budem malo više realistična nego optimista, posebno po tim pitanjima“, rekla je premijerka.

Podsetila je da se „za 30 dana“ navršava tačno 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i dodala da je priznanje prištinskih vlasti da moraju da formiraju ZSO, „ipak korak u dobrom smeru“.

Predstavnici EU, premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se 18. marta na Ohridu kako bi dogovorili Aneks evropskog sporazuma koji je u februaru dogovoren u Briselu.

BONUS VIDEO: Tumačenja posle Ohrida: da li je potpis obavezan ili već postoji obaveza 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar