Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Povodom 17 godina od zločina u Goraždevcu, premijerka Ana Brnabić izjavila je da Srbija nikad neće zaboraviti okrutnost tog zločina i neće prestati da traži pravdu za ubijenu decu i njihove porodice.

Premijerka podseća da je u selu Goraždevac, 13. avgusta 2003. godine, pre punih 17 godina, počinjen jedan od najnižih, najprljavijih, najstrašnijih i najnerazumnijih zločina – pucano je na decu dok su se igrala i kupala u reci Bistrici.

Ubijeni su Pantelija Dakić, koji je tada imao samo 12 godina i Ivan Jovović, 19-godišnjak, ranjeno je troje dečaka – Marko Bogićević, Bogdan Bukumirić i Đorđe Ugrenović i jedna devojčica – Dragana Srbljak, svi uzrasta od 13 do 20 godina.

„I, kao što je jednom rekao otac ubijenog Pantelije Dakića, ‘nije ovo običan zločin’, pucati sa 78 metaka u decu koja se kupaju u reci. Ništa više od ovoga ne govori o stepenu neljudskosti i mržnje, ali ni o osećaju bahatosti i sigurnosti da se ovakav zločin neće kazniti i da ubice neće odgovarati na Kosovu i Metohiji, koje je tada već godinama bilo pod međunarodnom upravom i gde su mir i bezbednost ‘garantovale’ međunarodne snage. Srbija nikada neće zaboraviti ovu decu, ni stepen okrutnosti ovog zločina i nikada nećemo prestati da tražimo pravdu za ovu decu i njihove porodice“, navodi se u pisanoj izjavi premijerke Ane Brnabić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare