Foto: TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk

Premijerka Ana Brnabić ukazala je danas na Samitu EBRD u Londonu na potrebu ukidanja taksi na robu iz Srbije, dok je kosovski ministar Aljbin Kurti njavio zamenu taksi merama reciprociteta.

„Ne mere reciprociteta, nego CEFTA sporazum, jednostavna je formula”, rekla je Brnabić.

Ona je ukazala da je situacija sa taksama izuzetno jednostavna, jer postoje potpisani sporazumi, koji se moraju poštovati, a jedan od njih je CEFTA.

“Ne možete razgovarati o recipročnim merama, ili da li se nešto poštuje ili se nešto ne poštuje. Sve jasno piše u CEFTA sporazumu i mi zahtevamo da svi poštuju CEFTA sporazum, uključujući privremene institucije samouprave u Prištini”, rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da bi sve osim toga, otvaranje bilo koje teme van CEFTA sporazuma, bilo ulaženje u sivu zonu u kojoj bi svako mogao da kaže da misli da bi trebalo da uvede “ovo ili ono”.

“Pogledajte CEFTA sporazum, koji želimo da se poštuje. Ako vam se nešto ne sviđa u CEFTA sporazumu, možete na Sekretarijatu da pokrenete te teme, da vidimo kako će ostali prema njima da se postave”, rekla je Brnabić.

To je, kaže, jedini način da se pokažemo kao ozbiljni partneri, pre svega, prema investitorima iz EU, SAD, Kine, Rusije…

“Ne mere reciprociteta, nego CEFTA sporazum”, poručila je Brnabić.