Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da u ovom trenutku ne razmišlja o Briselu, gde treba da putuje posle Njujorka, jer je fokusirana na sednicu UN, gde treba da čuje šta će reći drugi, ali i predsednica privremenih prištinskih institucija i da na adekvatan način odgovori.

„Ono što treba je da predstavim jeste šta Srbija želi, a to su mir i stabilnost, poštovanje Povelje UN, teritorijalnog integriteta. Mir i stabilnost, bezbednost za Srbe na KiM, nastavak dijaloga i da ne posustanem u smislu da nasednem na provokacije jer je to što Priština želi“, rekla je Brnabić za Tanjug.

Brnabić takođe smatra da je dobro što je sednica Saveta bezbednosti UN otvorena, jer će svi imati prilike da vide kako se branimo.

savet bezbednosti UN

„Ovo nije lako, imati šansu svetu pokušati da predstavite kako živi srpski narod na KiM, a to nisu uslovi u kojima bilo ko treba da živi – uslovi sistematskog terora, obeparvljenosti, torture i da se od njih očekuje da to prihvate ili da se isele ili da ih isprovociraju da pruže nasilan otpor, što je nešto što ćemo osuditi,ali možemo da razumemo, jer ako neko pucva na vaše dete a sutra bude slobodan dete će vas pitati zašto“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, o Briselu će početi da razmišlja prvi minut nakon sednice UN. Upitana da li odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Brisel znači dodatni pritisak na Srbiju ona je kazala da veruje da znači.

„Razgovaraću još sa redsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pričali smo posle sastanka sa petorkom, znam koliko je važo. Verujem da će se pritisci nastaviti, Vučić ima svoje principe branio ih je najbolje i tako ćemo nastaviti. Neće biti lako ali verujem da ćemo odbraniti i naš narod i našu zemlju“, rekla je Brnabić za Tanjug.

Naglašava da je Priština želela dalju eskalaciju za koju bi optužila Beograd i Vučića, kao i da koriste dalju represiju za Srbe i nealbance.

„Od 3. juna kada je EU pozvala na deeskalaciju Priština ništa nije preduzela već je načinila još 23 dodatnih eskalatornih poteza kako bi napravila još veći haos i izazvala nemire. kako bi izbegli obaveze koje su bili primorani da urade, pre svega da formiraju ZSO, da u skladu sa Briselskim sporazumom“, rekla je ona.

BONUS VIDEO: Ana Brnabić pred početak Samita u Tirani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar