Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Premijerka Ana Brnabić ponovila je danas u Skupštini Srbije da evropske integracije ostaju strateški prioritet zemlje i jedan od najvažnijih zadataka, te da će fokus vlade biti na vladavini prava, budući da smo u pogledu ostala dva "stuba" integracija - ekonomskih reformi i reformi javne uprave, kako kaže, "daleko dogurali".

Brnabić je u raspravi o Predlogu zaključka povodom predstavljanja izveštaja EK o Srbiji za 2020. godinu, koji je predsedniku parlamenta podnelo 15 poslanika, zahvalila na toj inicijativi i dodala da će diskusija u plenumu o izveštaju EK o Srbiji postati redovna praksa.

„Mislim da je važno da se u skupštini raspravlja o ovom izveštaju i da diskusiji prisustvuju svi najrelevantniji ministri, kao i da čujemo od zakonodavne vlasti šta je to na čemu treba da insistiramo u budućnosti“, rekla je Brnabić. Ona je dodala da je vlada proevropska i da je to svakako jasno i iz ekspozea koji je predstavila poslanicima u parlamentu.

„Mi smo do sada otvorili 18 poglavlja, dva su privremeno zatvorena, a pet pregovaračkih poglavlja je spremno za otvaranje“, rekla je Brnabić i dodala da su u izveštaju EK najvažnije preporuke, odnosno ono na čemu Srbija treba da radi u budućem periodu. Brnabić je, govoreći o načinu na koji se odnosi prema evropskim integracijama, kazala da je Srbija odlučila da suštinski menja stvari i da ne donosi zakone radi zakona već da radi na tome da Srbija postane evropska po rezultatima.

Premijerka je kazala da Srbija sa nestrpljenjem čeka da vidi kako će se primeniti nova metodologija proširenja, koja podrazumeva otvaranje klastera, odnosno određenih oblasti, umesto poglavlja, navodeći da će i građani sve to moći lakše da prate.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/nr

„Znaćete kada otvorimo čitavu oblast kakvi su rezultati“, rekla je Brnabić. Kada je reč o tri stuba na kojima počivaju evropske integracije, Brnabić je kazala da je Srbija najviše uradila u ekonomiji i da je za to dobila najviše pohvala, te da je „daleko dogurala“ i u oblasti reforme javne uprave. Kako je dodala, elektronska uprava u suštini znači i borbu protiv korupcije, koja se tiče trećeg stuba, a to je vladavina prava.

Brnabić je navela da se u prvih mesec dana od formiranja Vlade Srbije dosta toga uradilo i da je dat jasan signal da će vladavina prava biti jedan od fokusa. U tom smislu, dodala je da je Srbija objavila GRECO preporuke i zahvalila je skupštini što je usvojila Kodeks ponašanja narodnih poslanika uz amandmane koje je predložila Agencija za sprečavanje korupcije, a koji su se ticali preporuka GRECO-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar