Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ mn

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministarkom za evropsko susedstvo i Amerike u Ministarstvu za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva Vendi Morton o mogućnostima unapređenja saradnje dveju zemalja, pre svega u pogledu očuvanja zdravlja građana u uslovima epidemije i borbe protiv korona virusa.

Brnabić je čestitala Ujedinjenom Kraljevstvu kao prvoj zemlji koja je danas odobrila vakcinu protiv korona virusa kompanija Fajzer i Biontek i izrazila nadu da će ova vakcina dati dobre i brze rezultate u imunizaciji stanovništva. Ona je istakla je da je i pored dobre vesti o vakcini neophodno da građani i dalje budu oprezni i sprovode mere, kako bi zaštitili svoje i zdravlje svojih bližnjih.

Ministarka Morton istakla je da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno da dalje unapređuje saradnju sa Srbijom u borbi protiv novog korona virusa.

Ona je zahvalila premijerki Brnabić na podršci koju je Vlada Republike Srbije pružila britanskoj ambasadi i britanskim državljanima koji su boravili u Srbiji tokom prvog talasa pandemije.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Brnabić je izrazila uverenje da će Srbija nastaviti da gradi strateške odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom i da će trgovinskim sporazumom između dve zemlje biti napravljen iskorak u budućoj ekonomskoj saradnji.

Kao izuzetan primer saradnje na planu infrastrukturnih projekata, navela je izgradnju Moravskog koridora, koji predstavlja važan ekonomski interes Srbije.

Sagovornice su izrazile uverenje da će dve zemlje uspostaviti intenzivniju saradnju, ne samo na polju infrastrukture i ekonomije, već i u oblasti zaštite životne sredine, koja se nameće kao sve bitnija tema, ne samo u Srbiji, već i na svetskom nivou.

Brnabić je zahvalila britanskoj vladi koja je projektima poput digitalne transformacije i jačanje e-Uprave koji je finansiran kroz Fond za dobru upravu podržala proces reformi u Srbiji. Ocenjujući da je reforma obrazovanja jedan od prioriteta Vlade Srbije, Brnabić je podvukla i značaj trogodišnjeg programa „Škole za 21. vek“ koji zahvaljujući investicijama britanske vlade realizuje Britanski savet.

Ona je izrazila uverenje da će se u narednoj godini steći uslovi da Srbiju poseti britanski premijer Boris Džonson.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar