Vendi Morton Foto: Richard Gray / PA Images / Profimedia

Vendi Morton, britanska ministarka za evropska pitanja i Amerike, posetiće ove sedmice Beograd, u sklopu daljeg angažmana Ujedinjenog Kraljevstva na promovisanju stabilnosti i produktivnih odnosa sa državama Zapadnog Balkana.

Kako je najavljeno iz britanske Ambasade u Beogradu, tokom posete koja će biti organizovana od 1. do 3. decembra, ministarka Morton će se sastati sa premijerkom Anom Brnabić, ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Ministarka Morton će se, takođe, susresti sa ministarkom pravde Majom Popović i glavnim lokalnim pregovaračem u procesu dijaloga Srbije i Kosova, Petrom Petkovićem.

Zvanični ministarski razgovori će biti usredsređeni na zajedničke izazove koji se tiču globalne pandemije novog Koronavirusa, pripreme za predsedavanje Ujedinjenog Kraljevstva narednom konferencijom UN o klimatskim promenama (COP26), kao i na buduće trgovinsko partnerstvo UK i Srbije.  U fokusu će biti i pitanja regionalne stabilnosti, bezbednosti, odbrambene saradnje i reformi.

Ministarka Morton će se takođe sastati sa predstavnicima nezavisnih medija i organizacija civilnog društva, koje se bave afirmacijom demokratskih vrednosti, i koje doprinose institucionalnoj transparentnosti i kvalitetu sprovedenih reformi.

Od 2015. godine, kroz “Fond za dobru upravu”, Ujedinjeno Kraljevstvo je Srbiji obezbedilo više od 20 miliona funti tehničke podrške, u ključnim oblastima kao što su reforma javne uprave, unapređenje poslovnog ambijenta i sloboda medija.  Ujedinjeno Kraljevstvo je u Srbiji postalo najveći bilateralni donator u prioritetnoj oblasti otvorenosti podataka i digitalizacije.

Povodom svoje prve zvanične posete Srbiji, ministarka Vendi Morton je izjavila:

„Srbija ima ključnu ulogu za regionalnu stabilnost i bezbednost. Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje posvećeno promociji snažnih veza sa Srbijom i njenim susedima, i na nadgradnji rezultata koji su ostvareni posle Londonskog samita o Zapadnom Balkanu 2018. godine“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar