Branko Radujko Foto: Printscreen/YouTube/RTV Yu Eco

Za novog direktora Uprave carina postavljen je Branko Radujko, što možda i ne bi bilo čudno da nije reč o dugogodišnjem demokrati, kojeg je svojevremeno predsednik Srbije Aleksandar Vučić optuživao da je uništio "Telekom". Jedno je sigurno, reč je o čoveku koji se gotovo 15 godina nalazi na visokim funkcijama u velikim kompanijama, a novo postavljenje samo je nastavak.

Na mestu generalnog direktora Uprave Carina Branko Radujko zamenio je Miloša Tomića. Prethodno je javnosti najpoznatiji bio kao direktor Telekoma Srbija. Međutim, njegova karijera čini jedan lanac visokih funkcija.

Član Demokratske stranke postao je 1998. godine. Karijeru je započeo kao advokatski pripravnik, a potom je dve godine radio u međunarodnom humanitarnom sektoru, na projektima povratka izbeglica u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i na Kosovo. Početkom 2002. imenovan je za savetnika premijera Zorana Đinđića, zadužen za pitanja izbeglica. Potom je bio šef kabineta premijera Zorana Živkovića, a u avgustu 2004. predsednik Boris Tadić postavio ga je za savetnika za regionalnu politiku.

Od juna 2006. radio je na mestu generalnog sekretara predsednika Srbije, a u toku formiranja tada aktuelne Vlade pominjan je i kao kandidat za šefa BIA.

Na poziciju direktora Telekoma postavljen je 2008. godine. Tema medija često su bila i njegova mesečna primanja, koja su, recimo, 2009. godine iznosila 354.000 dinara.

On je čovek koga će Vučić kasnije optuživati da je uništio ovu kompaniju.

Foto:TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

„Neki će ostati upamćeni po gradnji studija Velikog brata, a neki po izgradnji puteva i fabrika“, rekao je tada Vučić.

Interesantno je da je tokom ovog mandata Radujko smenio 20 direktora, među kojima i Vladimira Lučića, za kojeg je važilo da je blizak naprednjacima.

Radujko je 2012. godine saopštio da je podneo zahtev Nadzornom odboru da bude razrešen sa te dužnosti i najavio da će karijeru nastaviti kao profesionalac u menadžmentu strane korporacije koja posluje i u Srbiji. Nasledio ga je Predrag Ćulibrk, koga će naknadno zameniti gore pomenuti Vladimir Lučić!?

Nakon odlaska iz Telekoma, izvesno vreme Radujko je bio član Upravnog odbora GSP-a, međutim, na lični zahtev razrešen je ove dužnosti, a kao razlog je naveo to što je potpisao profesionalni menadžerski ugovor s Gaspromnjeftom za angažman u NIS-u, u skladu s kojim se obavezao na povlačenje iz javnih sistema, kao što je GSP, i uopšte iz javnog života.

Sledeće, 2013. godine, Radujko je postavljen za generalnog direktora „Naftne industrije Srbije“ za BiH, sa zaduženjem da vodi ovu kompaniju u BiH, nakon preuzimanje OMV-ovih pumpi.

Sada Radujko, nekadašnji žestoki protivnik naprednjačke vlasti, preuzima Upravu carine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare