Foto:N1

Nekadašnji zamenik kosovskog premijera, a potom i državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije, Branimir Stojanović, odlukom Vlade Srbije imenovan je za predsednika Privremenog organa opštine Suva Reka, saznaje KoSSev.

Odluka o imenovanju Branimira Stojanovića doneta je 24. decembra i objavljena je u Službenom glasniku.

Stojanović je jedan u nizu političara iz srpske zajednice na KiM-u kojem je, nakon funkcije u kosovskim institucijama, dodeljena nova od strane Vlade Srbije.

Nekadašnji zamenik kosovskog premijera, prethodno je bio jedan od eksponiranijih članova liste Srpska sve do kosovskih parlamentarnih izbora 2017., nakon čega nije više bio toliko vidljiv u javnosti. Spekulisalo se da je iz Srpske liste marginalizovan upravo političkom voljom iz Beograda.

On je prethodno obavljao funkciju državnog sekretara u Ministarstvu privrede od januara meseca 2018. godine.

Uprkos više pokušaja KoSSev portal nije uspeo da dobije potvrdu i komentar Stojanovića povodom imenovanja za predsednika Privremenog organa opštine Suva Reka.

U jučerašnjem telefonskom razgovoru Stojanović nam je poručio da je zauzet, te da ga pozovemo danas. Uprkos više pokušaja, Stojanović se danas nije javljao na više poziva novinara KoSSev portala.

Stojanović je samo jedan u nizu srpskih političara sa Kosova koji su nakon, ili pored toga što obavljaju visoke funkcije u prištinskim institucijama, potom zaposleni u srpskim institucijama od strane Vlade Srbije.

Nekadašnji ministar u kosovskoj vladi i doskorašnji član kosovske Centralne izborne komisije, Nenad Rikalo, imenovan je 12. novembra za vršioca dužnosti pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pozicije u kosovskim institucijama bile su odskočna daska i za i Ljubomira Marića – nekadašnjeg ministra administracije i lokalne samouprave u kosovskoj vladi, pa potom pomoćnika direktora Kancelarije za KiM, kao i svojevremeno za Aleksandra Jablanovića – sadašnjeg lidera Partije kosovskih Srba.

Tokom ranih 2000-tih još dvojica političara sa KiM-a su nakon političkih karijera u tadašnjim privremenim institucijama samouprave na Kosovu obavljala sekretarsku, odnosno ministarsku dužnost u Beogradu – sada ubijeni Oliver Ivanović i Goran Bogdanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar