Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Civilno društvo zajednice kosovskih Bošnjaka reagovalo je na izbore 14. februara. Putem saopštenja za štampu rečeno je da se na ovim izborima pokušavaju uzurpirati zagarantovana mesta za Bošnjake i druge nevećinske zajednice u Skupštini Kosova i tražena je promena njihovih predstavnika.

Bošnjačko civilno društvo kaže da će ignorisanje volje građana nevećinskih zajednica i uzurpiranje moći mnogih zajednica i političkih pokreta stvoriti opasan presedan u kosovskoj demokratskoj praksi i ukazati na veoma velike probleme u procesu konstituisanja vlasti u Republici Kosovo.

Oni su zahtevali ukidanje ovih mandata.

„Pripadnici nevećinskih zajednica uživaju posebna prava definisana Ustavom Republike Kosovo, i u skladu sa tim, mesta zagarantovana u Skupštini Republike Kosovo su jasno definisana za predstavnike koji svoj legitimitet izvode iz glasova u tim zajednicama. Pokušaj uzurpiranja bošnjačkih mesta u kosovskoj skupštini glasovima drugih zajednica flagrantan je čin kršenja ustavnih odredbi i prava nevećinskog naroda da bira svoje predstavnike koji će braniti njihove interese“, navodi se u saopštenju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema njihovim rečima, primitivni pogled na politiku koja pokušava da se instalira je neprihvatljiv i ima za cilj kontrolu nevećinskih zajednica u cilju sticanja političke moći u Skupštini i većeg uticaja na proces konstituisanja vlasti na Kosovu.

Kažu da su prema preliminarnim rezultatima, bošnjačke političke stranke na ovim izborima dobile su 7.000 glasova više u odnosu na prethodne parlamentarne izbore. Prema njima, lista koja se borila za zagarantovano mesto za Bošnjake dobila je najveći broj glasova u mestima u kojima po popisu uopšte nema Bošnjaka ili ih je vrlo malo u poređenju sa dobijenim glasovima.

„Brojčana nadmoć zajednice ne bi se smela koristiti za narušavanje izborne volje građana ove zajednice. Ovakvi napadi na izbornu volju građana obesmisliće izborni proces i dodatno će zakomplikovati opstanak nevećinskih zajednica u institucijama Republike Kosovo, jer preliminarni rezultati Centralne izborne komisije ne odražavaju izbornu volju Bošnjaka i nekih drugih zajednica. Mi se distanciramo i nećemo prihvatiti kao svoje predstavnike one političare koji su izabrani protiv volje bošnjačkog naroda Kosova, odnosno izabrani su glasovima drugih zajednica“, daje navodi BCD.

Pozvali su na rešavanje ovih pojava, koje su nazvali neustavnim, i na poništavanje nelegalnih mandata, jer su u suprotnosti sa garancijama sadržanim u Ustavu Kosova.

Takođe je zatraženo da se ponište osvojeni mandati, jer ističu da oni ne predstavljaju ljude bošnjačke zajednice.

„Pozivamo strane ambasade i diplomatske predstavnike na Kosovu da se ujedine u rešavanju ovog problema, jer niko nema pravo da brutalno narušava izbornu volju građana nevećinskih zajednica. Pozivamo političke predstavnike nevećinskih zajednica da se zajedno i sinhronizovano bore protiv uzurpacije zagarantovanih mesta, jer je ova situacija uzročno povezana sa lošim vođstvom politike na svim nivoima u prethodnom periodu“, zaključili su oni.

Dvoje kandidata za poslanike iz bošnjačke zajednice, Duda Balje i Emilia Redžepi, izrazile su zabrinutost da su poslanici bošnjačke manjine određeni srpskim glasovima i pod direktnim uticajem Beograda.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar