Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Izbori za nacionalne savete u Srbiji zakazani su za 13. novembar, a najveću pažnju javnosti privlače izbori za Bošnjačko nacionalo veće, za koje godinama unazad vlada najveće interesovanje kako javnosti tako i birača koji na ove izbore izlaze u najvećem broju.

Već sada biračima su poznate tri liste koje će učestovati na izborima za Bošnjački nacionalni savet a po prvi put na ove izbore zvanično izlazi i lista Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića, koja je i ranijih godina imala svoj doprinos izborima za ovaj savet tako što je podržavala pojedine građanske liste.

U Novom Pazaru, centru Bošnjaka u Srbiji, kampanja je uveliko krenula, propagandni materijali političkih strana su zauzeli ulice Novog Pazara i ostalih gradova u ovom delu Srbije.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Izborna komisija Republike Srbije do sada je odobrila tri lista za učešće na izborima za nacionalni savet Bošnjaka u Srbiji.

Prva na listi za izbore nalazi se lista „Ljudski do pobjede“ Sandžačke Demokratske Partije Rasima Ljajića koju na ovim izborima predvodi nosioc liste Husein Memić, u gradu poznat kao direktor Kulturnog centra Novi Pazar.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Husein Memić je rekao da njegova lista broji 35 kandidata, iz svih sandžačkih gradova, a da je ovu listu za sada podržao veliki broj građana, nevladinih aktivista i intelektualaca.

Memić je istakao da će se truditi da u ovoj kampanji ne bude zapaljivog govora i da se nada da će ovi izbori proteći u fer kampanji. Prvom skupu ove liste, prisustvovao je veliki broj građana, što po njihovim rečima dodatno pokazuje da je narod spreman za promene u vođenju Bošnjačkog nacionalnog saveta.

Druga lista na ovim izborima je Lista Stranke pravde i pomirenja “ edinstveno za slobodno vijeće “ čije je predsednik Usame Zukorlić, sin preminulog muftije Muamer efendije Zukorlića.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Ovu listu predvodiće dr. Misala Pramenković, koja je u javnosti Srbije poznata kao prva žena koja je sa hidžabom bila poslanica u Narodnoj Skupštini Republike Srbije.

Ono što je zanimljivo jeste da su se nakon smrti bivšeg muftije Muamera efendije Zukorlića, desile velike podele unutar porodice Zukorlić ali i same Stranke Pravde i Pomirenja, pa su se tako pojedini doskorašnji bliski saradnici bivšeg muftije odvojili od matične stranke i najavljuju svoj samostalni izlazak na izbore za Bošnjački nacionalni savet.

I treća lista na ovim izborima je Lista „Bošnjačko jedinstvo“ Ugljaninove SDA Sandžaka, koja trenutno upravlja Bošnjačkim nacionalnim savetom, a koja je ujedno i osnivač ovog nacionalnog saveta i koja rukovodi ovim savetom skoro 30 godina. Prvi na listi je dr. Fuad Baćićan, koji je do skoro obavljao funkciju direktora Muzeja Ras u Novom Pazaru.

Bošnjačko nacionalno veće osnovano je 11. maja 1991. godine pod imenom Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka (MNVS). Za predsednika Veća tada je izabran dr. Sulejman Ugljanin. Do 2003. godine Veće je delovalo i radilo pod nazivom Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka (BNVS), a nakon 2003. godine kao Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

***

BONUS VIDEO: Novi Pazar posle smrti Muamera Zukorlića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar