Boško Obradović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Lider Dveri Boško Obradović rekao je za N1 da je važno da se izlaskom na referendum 16. januara i zaokruživanjem "ne" pošalje poruka vlasti. "Građani nemaju vremena za čekanje, oni traže borbu, to je ono što građani traže - borac je svaki građanini koji je pokazao hrabrost da se suprotstavi vlasti. Po najnovijem istraživanju Dveri su na preko šest odsto, a ja stojim najbolje iza Aleksandra Vučića kao predsednički kandidat. Nakon 16. januara planiram zvaničnu kandidaturu i planiram da predstavim program", rekao je on.

Govoreći o referendumu, Obradović kaže da je Ustav „mala knjižica, velika svetinja“ i da nije igra menjati ga, a da se naša vlast igra.

„Ustav Republike Srbije donet uz konsenzus sada menjati u nedemokratskoj atmosferi, to je prva i ključna zamerka. Dvaput je menjan Zakon o referendumu i to samo dva meseca pre referenduma, što se ne radi nigde, u medijima nemate nikakvu ozbiljnu debatu, ne može da se čuje strana protiv. Ozbiljan referendum – morate imati stranu za i protiv, ravnopravno zastupljene, imate odluku Republičke izborne komisije koja je prekršila Zakon o referendumu i poslala samo argumente za promenu Ustava, dok strana protiv nema mogućnost da se predstavi. Ko je pisao ove amandmane , ko stoji iza toga, režim je to pokrenuo“, kazao je lider Dveri za N1 i dodao da bi o tome trebalo da se razgovara na Javnom medijskom servisu.

Pročitajte još...

„Morala bi da postoji debata, treba da ga menjamo kada sami postignemo konsenzus. Opasan je presedan, sledeći put može da se izbacuje preambula o Kosovu, nema cenzusa da mora da izađe 50 odsto birača, i dva čoveka koja izađu mogu da promene“, dodao je.

Kaže da je izjava poslanika i funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića priprema za poraz na referendumu.

„Poraz je da obavezno glasaju ne, odnosno protiv, i sačuvaju Ustav Republike Srbije, poraz bi bio sjajan uvod u poraz 3. aprila. Bez obzira na podele, političke i ideološke, svi smo jedinstveni da na ovaj način ne treba da se menja Ustav. To je potencijal za opoziciju, ovo je šansa – ako nemate drugi motiv, onda glasajte protiv Aleksandra Vučića i ove vlasti , oni guraju ustavne promene i žele da izmeste izbor sudija i tužioca iz Skupštine, već će ih birati zakulisne situacije iza scene, neće se suditi u ime naroda, nego u ime koga, klanova? Dok imamo ovako korumpiran sistem, ne treba ništa menjati – prvo vlast pa sistim, pa se onda dogovoriti da li nam je potrebno. Vlast zadržava modalitete uticaja, nema ništa od nezavisnosti provosuđa, mnogo je bolje da u Skupštini zadržimo makar raspravu o izboru sudija i tužilaca“, kazao je Obradović i dodao da jednu stvar ne razume.

„Bojkot referenduma, bojkotom se ništa ne dobija, možda se i pomaže vlast i zato bih pozvao sve u inat nedemokratskoj afmosferi da izađemo i kažemo NE ustavnim promenema“, dodao je.

O kampanji #nisamprijavila, lider Dveri kaže da misli da je ženska snaga tog pokreta iznela jasan stav i da je to važna tačka njihovog programa.

„Govorili smo o tome da su žene danas posebno ponižene, ako pogledate majčinstvo, porodilje, žene na selu koje nemaju osiguranje, samo Dveri govore o tome. Što se mene tiče, smatram nedopustvim nasilje nad ženama, važno je da žena dobije status u društvu koji nema. Ženama više treba majčinskih privilegija, moramo da rešimo problem nataliteta da bismo opstali kao narod, mi vodimo računa o samohranim majkama, samcima, staračkim domaćinstvima, zato je za nas od interesa da dođe opcija koja će porodicu staviti na prvo mesto, niko ne sme biti diskriminisan. Ženi se mora omogućiti majčinstvo i karijera, poslodavac mora biti podržan od strane države da obezbedi skraćeno radno vreme, da nikada više nijedna trudnica ne dobije otkaz. Ne znači da diskriminišemo nekoga ko nema porodicu, važno je da pokažemo da porodični ljudi imaju jasnu podršku države. Sebična filozofija života nas nije odvela daleko, nekada smo bili ozbiljna država kada su porodične vrednosti bile na prvom mestu. Moramo da ukinemo rijaliti programe, da u udarne termine stavimo porodične vrednosti koje će promovisati prave ljude, imamo toliko uspešnih mladih ljudi“, rekao je Obradović.

Osvrnuo se i na svoj tvit rekavši da su Beograđani i građani Srbije koji su bili na dočeku Nove godine u organizaciji gorana Vesića ispred Skupštine – zloupotrebljeni za promociju homoseksualnosti.

„Ja se obraćam i homoseksualcima, ne smeju da budu diskiminisani, ali branim javni moral i tradicionalne vrednosti. Ne možete promovisati nešto što nije tradicija“, rekao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare