Borislav Borovic
Borislav Borović Foto:N1

Predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije Borislav Borović ocenio je danas da najavljeno zaduživanje Srbije za dodatnih 1,9 milijardi evra predstavlja saomoubilačko zaduživenje i osvetu budućim generacijama Srbije.

„Skupština Srbije sutra donosi odluku o novom zaduživanju Srbije od 1,9 milijardi evra, što sa emisijom dinarskih i evro obveznica iz decembra od ukupno 200 miliona evra znači povećanje javnog duga za više od dve milijarde evra za nešto više od mesec dana“, kazao je Borović, objavila je Narodna stranka.

Prema njegovim rečima, „ovo samoubilačko, ubrzano zaduživanje je svojevrsna osveta generacijama koje dolaze, jer će im ovakvom neodgovornom politikom biti vezana omča oko vrata koje će se teško osloboditi“.

„Stabilnost javnih finansija Srbije su ‘Potemkinova sela’ i teška obmana režima i niko sa sigurnošću više ne može da utvrdi tačan iznos budućih kreditnih obaveza države ako se uzmu u obzir i potpisani ugovori čija realizacija tek sledi, a obaveze po njima počinju da teku“, rekao je Borović.

Ukazao je i da su nepoznati uslovi pod kojima se uzimaju krediti, ali i kolaterali kojima se garantuje vraćanje kredita.

„Procena da je dug za 10 godina ove vlasti porastao 100 odsto je previše optimistična i nažalost biće neprijatnih iznenadjenja kada se bude radio ‘finansijski inventar’ posle nje“, rekao je predstavnik Narodne stranke.

Borović smatra da, u situaciji u kojoj se najavljuje globalno povećanje kamata, „uzimati kredite od 18 različitih komercijalnih banaka i pet finansijskih institucija od gotovo dve milijarde evra za samo jedan dan, govori o teškoj finansijskoj situaciji u koju nas je dovela ova neodgovorna vlast“.

Bonus video: Narodna stranka o krivičnim prijavama protiv Ane Brnabić i Zorane Mihajlović

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare