Foto:Arhiva Nova.rs; N1

Od očekivanog ujedinjenja celokupne opozicije, ostvarilo se samo formiranje jednog jačeg opozicionog bloka, čiju će okosnicu činiti Stranka slobode i pravde, Demokratska i Narodna stranka. Njegovo dalje širenje u smislu priključivanja drugih opozicionih stranaka je moguće, ali kako saznaje “Nova”, pozivu za saradnju ne može se nadati predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, a vrlo verovatno ni lider Dveri Boško Obradović. Razlog - njihovi nastupi u medijima u poslednje vreme u kojima je mnogo više kritike opozicije, negoli vlasti.

Nakon što su SSP, DS i Narodna stranka u načelu postigle dogovor o zajedničkom izlasku na parlamentarne, predsedničke i beogradske izbore u aprilu sledeće godine, postavlja se pitanje ko još dolazi u obzir. Kako saznaje list “Nova” bivši predsednik Srbije i njegov SDS Boris Tadić sasvim sigurno nije na tom spisku, a najverovatnije ni lider Dveri Boško Obradović.

Iako je i ranije bilo trzavica među liderima stranaka bojkot opozicije, ovog puta kap koja preliva čašu bili su nastupi Tadića i Obradovićima u medijima, koji su mahom bili samo kritika opozicije.

Komentarišući to što nije prihvatljiv za saradnju bivšim stranačkim kolegama iz nekog davnašnjeg DS-a, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić kaže da su oni već ranije objavili da neće sarađivati sa onima koji su ostali u dijalogu sa evroparlamentarcima i koji će učestvovati u nadzornim telima koje su evroparlamentarci predložili.

Boris Tadić, Presuda Ratku Mladiću, prilog, emisija Među nama, Medju nama
Boris Tadić Foto: Nova S

“I time su opet onemogućili jedinstvo opozicije i još jednom podelili opoziciju. Baš kao što su je prethodno podelili na temi bojkota, da bi potom sarađivali sa onima koji su izašli na izbore itd. Tako da je jasno da se radi o izgovorima i skretanju pažnje sa činjenice da su već tom objavom onemogućili jedinstvo opozicije, a ne o mojim bilo kakvim izjavama iz prethodnih dana. Na razgovore povodom jedinstvenog nastupa opozicije ih pozivam više od godinu dana, tako da moje izjave poslednjih dana svakako ne mogu biti razlog toga što se na te razgovore nisu odazvali prethodnih godinu dana. Ovaj poslednji izgovor je posebno apsurdan, budući da su sada podelili proevropsku opoziciju na temi upravo predloga iz EU”, kaže Tadić i dodaje:

“Žao mi je što su time ponovo onemogućili neophodno jedinstvo opozicije, ali u državi u kojoj vlada laž, makar opozicija bi trebalo da govori istinu, umesto da ovakvim očiglednom izgovorima sa nje skreće pažnju na način na koji to radi ređim, uz medijsku dominaciju i zarad interesa koji nemaju nikakve veze sa opštim interesom građana”.

Lider Dveri Boško Obradović, pak, kaže da ne želi više da se bavi sukobima u opoziciji.

Boško Obradović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“Protivnik Dveri nije opozicija već vladajući režim. Ne sviđa mi se da bilo ko sebe proglašava za monopolistu u opoziciji i određuje ko je prava opozicija a ko nije, ali se više time neću baviti. Neka svako radi svoj posao. Ako bivša vlast misli da je bolje da obnavljaju DS i prave kolonu samo bivšeg režima – u redu. Neka im je sa srećom. Dveri nisu za tu priču, spremamo se za izbore i ako ne bude drugih dogovora u opoziciji mi ćemo izaći samostalno na izbore. To je to, nema razloga ni za kakve sukobe, neka svako ide svojim putem”, kaže Obradović za Nova.rs.

Politički analitičar Boban Stojanović smatra da je što se tiče Tadića ovakva odluka sasvim očekivana.

Boban Stojanović Pandorini papiri i Srbija: Ministri, optužbe i Vlada koja ćuti, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Boban Stojanović Foto: Nova S

“Po meni je sa jedne strane očekivano za Tadićev SDS. Nisu želeli da budu deo Saveza za Srbiju, već duže vreme su u nesuglasicama i često se međusobno optužuju za što šta. Upitno je i ono tumačenje da li je SDS zbog izlaska na izbore na Vračaru “prodao” bojkot ili nije, ali ako je oprošteno PSG-u, onda mora i njima, pa ne verujem da je to tačka razdora. Više su to dugotrajne međusobne optužbe i jaz koji očigledno postoji između Tadića i bivših saradnika”, navodi Stojanović.

Kad su Dveri u pitanju, misli da su Obradovićevi nastupi u poslednje vreme posledica toga što je skrajnut nakon raspada Saveza za Srbiju.

“Negde njegova reakcija jeste očekivana. Greška je bila onaj odlazak kod Vučića na sastanak sa delegacijom Republike Srpske, a mislim da i nije toliko potrebno da se sada insistira na tim razlikama između novih i stare vlasti, posebno što su zajedno funkcionisali godinama. Tako da su za Boškove današnje nastupe ipak odgovorni i bivši članovi SzS koji su ga skrajnuli. I sada se pravi malo uži SzS, pa se mora otvoriti i pitanje zašto je onaj prvi ugašen. A svakako da ove tri stranke uz Dveri jesu jedine iole relevantne stranke u Srbiji (uz Ne davimo Beograd u Beogradu) i jeste dobro da se makar neke od njih grupišu”, zaključuje Stojanović.

BONUS VIDEO: Šta je dobitna kombinacija za predsedničke izbore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare