Boris Tadić
Boris Tadić

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić je danas ocenio da je suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije predstavljalo politički marketing u cilju podizanja popularnosti vlasti.

Apelacioni sud u Beogradu je juče objavio presudu donetu pre skoro deset meseci po kojoj su oslobođeni krivice okrivljeni za ubistvo Ćuruvije – nekadašnji pripadnici Državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić.

Pročitajte još:

„Svi oni koji su aplaudirali suđenju za ubistvo Ćuruvije i optuživali našu vlast da nije postojala politička volja za rešavanje ovog slučaja, iza kog je nesumnjivo stajao Miloševićev sistem, suštinski se ne razlikuju od onih koji su aplaudirali i hapšenju (Miroslava) Miškovića“, napisao je Tadić ; na društvenoj mreži „Iks“ (X).

Naveo je i da su „i u jednom i u drugom slučaju jedino rasli procenti Vučićeve (predsednika Srbije Aleksandra) popularnosti“, dok se, kako je ukazao, „pravna država potpuno urušavala na oltaru tog političkog marketinga“.

„Kao predsednik države, u skladu sa Ustavom i zakonom, sve sam činio da budu osuđeni počinioci ovog zločina i ulagao ogromne napore da pravda bude konačno zadovoljena“, kazao je Tadić, sada lider Socijademokratske stranke.

Naveo je da nije zloupotrebljavao funkciju „da bih kreirao lažne sudske procese zarad popularnosti“ jer, kako je ocenio, „takvi spektakli vode ne samo urušavanju pravne države, već i oslobađanju potencijalnih izvršilaca krivičnih dela“.

„Na osnovu saznanja koje imam, moje mišljenje je da su svi koji su sada oslobođeni u različitim ulogama učestvovali u ubistvu Ćuruvije. Ali, na osnovu optužnice te uloge su im podeljene tako da je to neminovno vodilo ovakvom ishodu“, napisao je on.

Drugim rečima, kako je napisao, „ovakav ishod je bio izvestan i pre početka samog suđenja“.

Ćuruvija je ubijen je 11. aprila 1999, u vreme NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

U ponovljenom postupku Specijalni sud u Beogradu je u decembru 2021. doneo presudu kojom su Marković i Radonjić bili osuđeni na po 30 godina zatvora, a Romić i Kurak na po 20 godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare