Žozep Borelj
Žozep Borelj Foto: EPA-EFE/Francisco Seco / POOL

Šef diplomatije Evropske unije (EU) Žozep Borelj pozvao je večeras na hitnu deeskalaciju na severu Kosova i poručio da se mora izbeći svaka provokacija ili jednostrana akcija "jer bi bila direktno u suprotnosti sa interesima ljudi u regionu".

„Pozivamo rukovodstvo u Beogradu i Prištini da zauzmu odgovoran pristup i da rade kroz dijalog uz posredovanje EU kako bi se izbegla dalja eskalacija, uspostavila mirna atmosfera i radilo na održivim rešenjima. U interesu je svih da traže put napred koji omogućava slobodu kretanja i koji poboljšava svakodnevni život ljudi“, poručio je Borelj u saopštenju objavljenom na internet stranici Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Dijalog uz posredovanje EU jedina je platforma za svih otvorenih pitanja, naglasio je Borelj, i upuituio „snažan apel“ obema stranama „da ga u potpunosti iskoriste“.

„Još jednom naglašavamo da svi sporazumi postignuti u procesu Dijaloga uz posredovanje EU od njegovog početka 2011. godine ostaju važeći i obavezujući za obe strane. Dosadašnji sporazumi predstavljaju važan element za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije“,  poručio je šef diplomatije EU.

On je naglasio da Unije i njene države članice „pozivaju Kosovo i Srbiju da u potpunosti poštuju i sprovedu sve svoje obaveze iz Dijaloga bez daljeg odlaganja“.

BONUS VIDEO: Na Jarinju i Brnjaku mirno, sve više građana se pridružuje protestima