Zozep Borel
Žozep Borel Foto:REUTERS/Ajeng Dinar Ulfiana

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je u Parizu tražio od Beograda i Prištine da "nađu hitno rešenje za sadašnju krizu". On je naglasio da Srbi treba da se vrate u kosovske institucije, a da Kosovo mora da svoje poteze oko automobilskih tablica usaglasi s dogovorima iz Briselskog dijaloga i neodložno počne pregovore o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Borelj je to istakao u saopštenju objavljenom u Briselu, posle odvojenih sastanaka s predsednikom Srbiije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

On je ukazao da su obaveze iz dijaloga Beograda i Prištine „i dalje na snazi i obavezujuće“.

Visoki predstavnik EU je takođe predočio da, „imajući u vidu rat u Ukrajini, Evropa ne može imati još jedan sukob na svom tlu“, podvukavši da su Beograd i Priština odgovorni da se to izbegne i uzdrže se od jednostranih akcija i zapaljivih poruka.

Borelj je, zajedno s izaslanikom EU za Kosovo Miroslavom Lajčakom, razgovarao s Vučićem i Kurtijem i pozvao „obe strane da se konstruktivno angažuju i iskažu spremnost za kompromis i poštuju obaveze iz dijaloga“.

„Nespremnost da se sprovedu obaveze i brzo smanji napetost će imati štetne posledice prvenstveno po narod Kosova i Srbije, po evropsku budućnost obe strane i poverenje u njih u očima evropskih i međunarodnih partnera“, upozorio je visoki predstavnik EU.

Kako se navodi u saopštenju, „tekuća geopolitička situacija još više nalaže da se prevaziđu nasleđa prošlosti i krene u smislene pregovore o onome što je zaista važno za Kosovo, Srbiju, njihove narode i ceo region, a to je normalizacija odnosa dve strane kao ključni činilac za njihov napredak na evropskom putu“.

Borelj je naveo da će članice EU sastanku šefova diplomatija u ponedeljak obavestiti o razgovorima s Kurtijem i Vučićem i „dati analizu situacije“.

BONUS VIDEO: Vučić: Čeka nas komplikovana situacija na KiM od 21. novembra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar