Žozep Borel; Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Dijalog Beograda i Prištine nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vućić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žozep Borel i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak. Borel je istakao da je cilj Unije da ponovo pokrene ozbiljan i intenzivan rad na normalizaciji odnosa, da taj proces neće biti lak i da zahteva poltičku hrabrost, posvećenost i angažovanje obe strane.

„Odsustvo rešenja ometa razvoj dve strane. Znamo da to nije, niti je ikada bio lak proces ali je urgentno da se radi na miru i napretku u ime zajedničke budućnosti. To će zahtevati političku hrabrost, posvećenost i angažovanje obe strane u duhu kompromisa i pragmatizma“, naglasio je u video poruci Borel, koji je domaćin ove video-konfrencije i glavni posrednik u dijalogu.

Prema njegovim rečima, u pitanju je nastavak procesa u cilju postizanja konačnog sveobuhvatnog i pravnoobavezujećeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine koji će odgovoriti na sva otvorena pitanja.

Borel je dodao da je takav sporazum „ključan je za bolju budućnost gradjana Kosova i Srbije i njihovu evropsku perspektivu, ali i za bezbednost i stabilnost regiona, a sve to je ključno takodje za EU.

Ovo je prvi sastanak dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou od 2018, posle kojeg bi u četvrtak 16. jula trebalo da bude organizovan i lični susret učesnika u Briselu.

Današanja video konferencija održava se umesto fizičkog stastanka koji je otkazan u poslednjem trenutku zbog povlačenja prištinske delegacije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare