Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Šef diplomatije EU Žosep Borel ponovio je danas premijeru privremenih kosovskih institucija Albinu Kurtiju još jednom stav Brisela o važnosti ukidanja taksi na robu iz Srbije i nastavku dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU.

„Visoki predstavnik je ponovio stav EU da carine moraju biti ukinute, jer predstavljaju prepreku regionalnoj saradnji, koja je danas ključnija nego ikad. Za Kosovo je važno da vodi inkluzivni pregovarački proces sa Srbijom, u formatu dijaloga kome posreduje EU“, navela je Evropske služba za spoljne poslove.

U pisanom saopštenju Evropske službe za spoljne poslove dodaje se da su visoki predstavnik EU i Albin Kurti putem video poziva, pored dijaloga Beograda i Prištine, razgovarali i o suzbijanju epidemije COVID 19.

Naglašeno je da situacija u vezi sa zarazom COVID19 zahteva konsenzus, političko jedinstvo i zajedničke ciljeve.

„Visoki predstavnik je naglasio da Evropska unija stoji uz Kosovo i ceo region. Bliska koordinacija i saradnja na regionalnom nivou i sa EU, ključni su u odgovoru na ovaj vanredni slučaj koji možemo rešiti samo zajedno”, zaključuje se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

U saopštenju Vlade Kosova se navodi da je Kurti informisao Borela o pripremama za dijalog sa Srbijom, ističući dva će biti formirana dva kosovska tima: političko-predstavnički i savetodavno-stručni.

Prvi tim bi vodio premijer i imao bi 10 članova: premijer, predsednik, predsednik parlamenta i po jedan član svake parlamentarne stranke: PS, DSK, DPK, ABK, Srpska lista, Socijaldemokratska inicijativa i poslaničke grupa Šest plus.

Borel je pozdravio ideju i taj format, kaže se u saopštenju Vlade Kosova.

Dodaje se da će Kurti odlučiti o drugom savetodavno-stručnom timu sa ekspertima iz raznih oblasti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram