Neki od kandidata i kandidatkinja koji će učestvovati na izbornim listama zeleno-leve koalicije MORAMO, predstavili su deo plana “za promenu Beograda”.

Robert Kozma je istakao kako je Beograd sinoć bio najzagađeniji grad na svetu, a da gradske vlasti nisu uradile ništa.

„Ukoliko do zagađenja dođe, mi ćemo to reći i poručiti građanima šta treba da uradimo. Preventivno, kupićemo prečišćivaće vazduha za svaki javni objekat u Beogradu, počev od porodilišta, domova zdravlja, škola“, objasnio je Kozma.

Prema njegovim rečima, nakon toga, uhvatiće se u koštac sa problemom – neće od njega bežati ili ga negirati.

Deo plana koalicije „Moramo“ je I kupovina novih autobusa, vršenje sistemskih kontrola industrijskih zagađivača, ulaganje u tehnologije za smanjenje zagađenja vazduha, ali i rigorozna kontrola i kažnjavanje, ukoliko to bude neophodno.

„Jedna od najvažnijih mera na koju ćemo biti ponosni jeste ulaganje u pluća Beograda – a to su naše šume, parkovi, Avala, Košutnjak, Zvezdara. Mi to moramo da uradimo kako bismo udisali čist vazduh punim plućima“, ističe Kozma.

Sledeći kandidat, Zoran Bukvić, predstavio je plan za saobraćaj.

„Iz perspektive bicikliste sam posmatrao probleme drugih učesnika u saobraćaju i shvatio da ovom problemu moramo da pristupimo iz perspektive osoba sa iinvaliditetom, pešaka, vozača, korisnika javnog prevoza“, kaže Bukvić, dodajući da fokus mora da bude na perspektivi održive urbane mobilnosti, jer je ona njegovo rešenje.

Tarifne zone moraju se ukinuti, a noćni prevoz u tarifni sistem se mora uvesti i to tako da bude besplatan.

Kako kaže Bukvić, treba dati prednost javnom prevozu, kroz izgradnju javnih garaža i uklanjanje uličnih parkinga, tako da će gradski prevoz moći neometano da se kreće.

Bukvić naglašava da se zalaže i za proširenje mreže biciklističkih staza i javnih bicikala.

Irena Fiket objasnila je da je važno da građani učestvuju u donošenju političkih odluka, te je to još samo jedna od tačaka plana ove koalicije.

Još neki od delova plana koalicije „Moramo“ su uvećanje ulaganja u plate prosvetnih radnika, promena obrazovne politike i kulturni sadržaji koji su dostupni svima.

BONUS VIDEO: Boris Tadić o predsedničkoj kandidaturi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar