Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić već sedam dana zaredom štrajkuje glađu, a danas je drugi dan tokom kojeg prima infuziju jer joj zdravlje ugroženo.

Marinika Tepić i danas je, kao i juče, primila infuziju, s obzirom na to da od ponedeljka, 18. decembra štrajkuje glađu, te joj je zdravlje ugroženo.

Foto: Privatna arhiva

Inače, Tepić je u štrajk stupila nakon izbora, a iz SSP je ranije saopšteno da „ona ne odustaje i da je odlučna da do kraja ostane u ovoj borbi sve do poništenja izbora koji su brutalno pokradeni od strane SNS-a i Aleksandra Vučića“.

U štrajku glađu su joj se pridružile poslanice Jelena Milošević i Danijela Grujić, potom poslanici Janko i Željko Veselinović, a onda i Branko Miljuš i Dušan Nikezić.

Uprkos višednevnom štrajku glađu opozicionari pozivaju na večerašnji protest ispred RIK na kome će biti zajedno sa građanima koji izražavaju nezadovoljstvo zbog kršenja izborne volje. Tepić je juče poručila:

„Pitali ste nas šta ćemo ako nas pokradu na izborima. Rekli smo vam, ako se to desi, pozvaćemo vas na ulice da zajedno branimo izbornu volju! Sutra je taj dan! Borba mora da se nastavi!“, napisala je ona na društvenoj mreži X i pozvala građane da večeras u 18 sati dođu u što većem broju na protest ispred RIK.

Tepić takođe od ponedeljka boravi u zgradi Republičke izborne komisije.

PROČITAJTE JOŠ

„Znate šta, ja verujem naprosto u pravdu, da je ona dostižna kad tad. Ovo je do te mere bilo epohalnih razmera da ne postoji ulica u Srbiji gde nije bilo krađe na najdirektniji mogući način. Najeklatantniji mogući primer je ono što mi zovemo “sabirni centar”, a zabeleženo je u beogradskoj Štark Areni. Vi ste imali neprestano, svuda, plaćanje glasova, glasanje bez ličnih dokumenata, glasanje za drugog, glasanje jednog lica na više biračkih mesta, pa kontrolisano glasanje… To je kad imate žandare naprednjačke koji su non stop na biračkom mestu, što je nedopustivo po zakonu, i kontrolišu ko je kako glasao“, rekla je Tepić upitana da li veruje da će beogradski izbori zaista biti ponovljeni.

Političari gladuju, građani protestuju na ulici

Dok predstavnici opozicije štrajkuju glađu, građani, prvenstveno mladi, okupljaju se svakodnevno, još od ponedeljka, ispred RIK-a i traže poništavanje beogradskih izbora i raspisivanje novih, zbog ogromnih nepravilnosti.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Takođe, izborna lista „Srbija protiv nasilja“ pisala je evropskim institucijama i zatražila od njih da ne priznaju rezultate parlamentarnih, pokrajinskih, a posebno lokalnih izbora u Srbiji, dok se ne završi potpuna međunarodna istraga o izbornim nepravilnostima. Od predstavnika evropskih demokratija traži se da pokrenu „punu međunarodnu istragu o izbornim nepravilnostima pod pokroviteljstvom OEBS-a, Saveta Evrope i Evropske komisije, sa posebnim akcentom na izbore za Skupštinu grada Beograda“. Rok za podnošenje nezavisnog izveštaja treba da bude 15. februar, navodi Srbija protiv nasilja.  pismu se navodi da „Srbija protiv nasilja“ ne prihvata i neće prihvatiti rezultate izbora.

Vladimir Obradović, Miroslav Aleksić, Marinika Tepić, Zdravko Ponoš Protest ispred RIK-a Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Borba mora da se nastavi“

Večeras će se održati još jedan protest ispred RIK-a, sedmi po redu, sa početkom u 18 časova.

Opozicioni političari pozvali su građane na večerašnje okupljanje.

Jedna od njih je i Tepić, koja je rekla da je „situacija ozbiljna, ali su isto tako blizu cilja“.

„Svi u 18 sati ovde ispred RIK-a da branimo ono što je naše, a to je izborna volja. I da više nikad ne dozvolimo da nam lopovi odlučuju o sudbini. Vidimo se“, rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Dragi građani, dok smo bili u kampanji, mnogi su me pitali da li smo spremni da na ulici branimo naše rezultate ako budemo bili pokradeni na izborima. Ja sam tada rekao da smo spremni, ali da očekujem da kada vas budemo pozvali, da dođete i da se zajedno borimo. I evo došao je taj trenutak i ja vas sada zovem u 18 časova ovde ispred RIK-a“, poručio je i Miroslav  Aleksić.

Inače, studenti koji su protestovali u Ulici kralja Milana, ispred zgrade gde zaseda Republička izborna komisija, sinoć su zatražili od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da do nedelje uveče ispuni njihove zahteve i poručili da će u protivnom u ponedeljak blokirati ceo Beograd. Oni su objavili ida će se u ponedeljak, 25. decembra, okupiti u 11 časova ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, gde će održati „prvi sat pritiska“. Ukoliko tada ne dobiju afimativan odgovor od tog Ministarstva, kako je naveo aktivista Nikola Ristić, uputiće se na dve lokacije u Beogradu koje će blokirati, a koje za sada ne otkrivaju zbog bezbednosti. Ipak, najavili su da će blokirati dve tačke u Beogradu, na šest sati, tačnije od 12 do 18 časova. Na taj način žele da izvrše pritisak na institucije.

BONUS VIDEO Zdenko Tomanović o Mariniki Tepić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare