Džon Bolton Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, Džon Bolton, u razgovoru sa direktorom "Nacionalnog kluba za štampu", između mnogih razmatranih pitanja, odgovorao je i na pitanja o sastanku Kosova i Srbije 2. septembra u Beloj kući.

Kako prenosi RTK2, Bolton je za Gazetu Express rekao da će sastanak 2. septembra Trampu biti veoma dobra prilika za kampanju, kao i da se nada da će takav razvoj u Beloj kući pomoći strankama u pregovaračkom procesu.

„Mislim da bi ovo bila sjajna kampanja za predsednika Trampa. Nadam se da će ovo pomoći u pregovorima Kosova i Srbije“, rekao je Bolton.

Bolton je naveo da će nemogućnost normalizacije odnosa između Kosova i Srbije omogućiti Rusiji da nastavi rad na destabilizaciji regiona Balkana.

„Mislim da nestabilnost izazvana nesposobnošću normalizacije odnosa između Kosova i Srbije daje Rusiji samo prostor da poveća tu nestabilnost“, istakao je Bolton.

Bolton je, takođe, rekao da je u interesu Vašingtona da radi javno ili čak i iza zavese, kako bi sagledao mogućnost da Kosovo i Srbija krenu ka postizanju sporazuma.

On kaže da ako to radi Trampova administracija, onda to pozdravlja.

„Pre nekoliko godina, bilo je vreme kada mislim da su ljudi bili optimistični da su lideri Kosova i Srbije nešto rešili, barem generalno. Mislim da je ovaj optimizam malo opao, ali da je u interesu Sjedinjenih Država da, javno ili iza scene, rade na sagledavanju, da li možemo da pomognemo ove dve zemlje ka postizanju sporazuma, mislim da je to itekako u interesu SAD i ako to radi američka administracija, onda im ja aplaudiram“, zaključio je Bolton.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar