Foto: Nova.rs

Beogradski izbori raspisani su početkom meseca, a Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima predala je već listu, dok, s druge strane, još uvek nije poznato da li će vodeće opozicione koalicije učestvovati na izborima. Ako je suditi po njihovim izjavama izvesnije je da će se opredeliti za bojkot.

Danima unazad opozicija je ponavljala sintagmu “nema izbora” 2. juna u Beogradu. Nije bilo jasno da li to znači da će se odlučiti za bojkot odnosno neizlazak na izbore, sve do sinoć.

Gostujući u emisiji “Utisak nedelje” predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, konkretizovao je stav.

“Nema takvih izbora, oni koji su prava opozicija na takve izborne neće izaći i to će biti naš čin borbe“, rekao je Đilas.

Dragan Đilas gost u emisij Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

Sličnog stava je i predsednik stranke Srbija centra Zdravko Ponoš, koji je izjavio jutros da, posle raspisivanja beogradskih izbora, više nema smisla razgovarati o izbornim uslovima za te izbore i o izlasku na njih.

„Mnogo je više građana koji bi nam zamerili da pristanemo da izađemo na izbore koji to nisu i koji služe samo da se da legitimitet gradskoj vlasti proizašloj iz izborne krađe. Ispravno je da se ne izađe na takve izbore. Nećemo da budemo deo organizovane izborne krađe da bi Aleksandar Šapić bio gradonačelnik“, rekao je Ponoš.

Zdravko Ponoš Foto:Milica Vučković/FoNet

Istog stava je i predsednik Novog DSS Miloš Jovanović.

“To nisu izbori. Sada već treba da se precizno izražavamo. Mi smo uvek za izbore, ali ovo sada nisu izbori. Postalo je toliko obesmišljeno i jedna vrsta lakrdije, nema smisla i nikakve mogućnosti da se pristane na toko nešto. Ja moram da podsetim da četvrta tačka dogovora sa ProGlasom govori o tome da je izaći pod istim uslovima neprihvatljivo, da to nisu izbori i da na tako nešto niko neće pristati. U tom smislu naš stav je ostao nepromenjen”, rekao je Jovanović za portal Nova.rs.

Miloš Jovanović gost u emisij Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

Na pitanje da li je moguće da se njegov stav promeni ukoliko se dođe do toga da jedan deo opozicije ipak odluči da izađe na izbore, kaže da ne može da zamisli takvu sizuaciju.

“Ako deo opozicije izađe, u šta ja ne verujem, onda se menjaju stvari, ne kažem da ćemo mi promeniti stav, ali to bi bila velika greška”, poručio je Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, pitanje bojkota za neke od opozicionih stranaka još uvek nije definitivna stvar, veruju da postoji šansa da se njihovi uslovi u vezi sa popravljanjem izbornih uslova i održavanjem lokalnih i beogradskih izbora istovremeno ispune.

„Još uvek nije kasno za to ukoliko hoće opoziciju na izborima, u suprotnom nećemo učestvovati u njihovom izbornom nasilju bez implementiranih preporuka ODIHR i sređenog biračkog spiska“, kazao je Aleksić.

Miroslav Aleksić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Sličnog stava je i kopredsednik Zeleno – levog fronta Radomira Lazovića.

“Dokle god postoje i najmanje šanse da se unaprede uslovi i odgovori na zahtev opozicije mi se nećemo izjašnjavati. Naš stav je jasan da želimo da učinimo sve da na izbore možemo da izađemo, da unapredimo izborne uslove i meni je bliži stav Miroslava Aleksića da uradimo sve što treba. A za sve ostalo ćemo se izjasniti kroz koaliciju Srbija protiv nasilja. Nama je važno da probamo da uradimo sve što možemo”, rekao je Lazović za portal Nova.rs.

Radomir Lazović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Po svemu sudeći stav o bojkotu dve opozicione liste “Srbija protiv nasilja” i “NADA” nije konačan, ali je sada bar jasan. U ovom trenutku izvesnije je da birači 2. juna na beogradskim izborima neće imati mogućnost da glasaju za te dve opcije.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare