Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Profesor trgovine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Zoran Bogetić rekao je da su najave slobodnog kretanja građana i robe u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji Inicijativom Open Balkan dobre poruke, u koje treba verovati tek kada se ostvare.

„Najave otvaranja ekonomija i slobodnijeg kretanja gradjana i robe su dobre poruke, u koje treba verovati tek sa njihovim ostvarivanjem jer ima puno barijera na putu relizacije obećanja Aleksandra Vučića (predsednika Srbije), Edija Rame (premijera Albanije) i Zorana Zaeva (premijera Severne Makedonije)“, rekao je Bogetić komentarišući Inicijativu Open Balkan o slobodnom kretanju robe i ljudi na teritoriji te tri države.

Na jučerašnjem Regionalnom forumu za ekonomsku saradnju u Skoplju u okviru Inicijative Open Balkan kako se sada zove Inicijativa Mini Šengen, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije Zoran Zaev i Albanije Edi Rama potpisali su i tri memoranduma o saradnji – Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku u Skoplju dogovoreno je i da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, rekao je Vučić.

Bogetić je ocenio da „pozitivna energija između tri važne zemlje Balkana dosta znači imajući u vidu tradiciju odnosa, kojoj to u značajnoj meri nedostaje“.

„Međutim, privredni strukturni problemi tih država su u značajnoj meri različiti i zahtevaju različite lekove i adaptacije u susret najavljenom otvaranju 1. januara 2023. godine“, rekao je Bogetić.
„Treba pratiti koja strana će prva iskočiti iz tog dogovora“

Dodao je da prilagođavanje i saradnja značajno neefikasnih, opet uveliko različitih administracija sve tri države neće biti lak put, bez obzira na dobre želje i uticaj lidera koji su potpisali dogovor o otvorenim tržištima i slobodnom kretanju.

Na drugoj strani, kako je rekao Bogetić, videće se koliko će se sami lideri potpisnici, Vučić, Rama i Zaev, posvetiti „realizaciji svojih potpisa“, pri čemu treba pratiti koja strana će prva iskočiti iz tog dogovora, što će biti krah njihovih lepih poruka.

„Imajući u vidu dosadašnje iskustvo razvoja sličnih projekata otvaranja granica i približavanja privrednika i gradjana, kao i nesumljiv značaj mogućih velikih pomaka u trouglu Srbija, Albanija i Severna Makedonija, dobro bi došla kvalifikovana simultana asistencija administracijama sve tri države na planu ostvarenja obećanja Vučića, Rame i Zajeva“, rekao je Bogetić.

Istakao je da „veliko obećanje“, u korist sve tri države, čeka svoju realizaciju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar