Željko Bodrožić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik NUNS Željko Bodrožić, urednica portala Jugpress Ljiljana Stojanović i Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, govoreći o tužbama Milenijum tima protiv medija i te inicijative, ističu da ta kompanija nije demantovala nijedan tekst u kome je dosledno preneseno ono što je tvrdila Narodna stranka, niti tvrdnje inicijative Ne davimo Beograd, već su posegli za tužbom.

„Zato su NUNS i koalicija za medije to okarakterisali kao pritisak na medije“, kaže Bodrožić.

Vidi se, dodaje on, da je namera da se targetiraju određeni mediji, jer nisu tuženi svi koji su prenosili konferenciju Narodne stranke i ispričao slučaj jednog portala iz Vranja. To navodi i urednica Jugpressa. Predstavnik Milenijum tima nije želeo da učestvuje u ovom razgovoru. Umesto toga proslediči su saopštenje.

Kompanija „Milenijum tim“, koja radi na nekim od najvažnijih građevinskih projekata u zemlji, tužila je lokalne portale Info Vranjske, Jug Press, dnevni list Danas, ali i N1, portal Nova.rs i Njuzmaks adriju.
Mediji su tuženi jer su preneli izjave opozicionih političara sa konferencija za novinare, ili njihova saopštenja o poslovima Milenijum tima.

Od medija se, podsetimo, traži po 100 hiljada evra po tužbi. Komentarišući ovaj slučaj, Bodrožić kaže da to pokazuje da ovde nešto nije u redu sa tužbama i podseća da su NUNS i medijska koalicija okvalifikovali to kao pritisak na medije.

„Ti veliki odštetni zahtevi za nadoknadu materijalne štete su namerno stavljeni u tom iznosu, jer se time ta druga, tužena strana na neki način – i u prvom koraku već sprečava jer je ogromna cifra i za odgovor na tužbu, naročito za male, lokalne medije kojima je to mesečni obrt, prihod. Najvažnije je da su svi tuženi mediji prenosili sa terena izveštaje sa konferencija za medije opozicionih političara, a pri tom Milenijum tim ni od koga nije zahtevao demanti ili da je odgovorio na njihova pitanja, već je posegao za tužbom“, ističe Bodrožić.

Cilj ovakvih tužbi je da unese nemir u redakciju, ocenjuje Bodrožić, koji konstatuje da je ovo na neki način pretnja i pokazatelj drugima šta će im se desiti ako budu prenosili izveštaj sa konferencije za novinare.

„Ni u jednom tekstu nema komentara, već samo prenošenje informacija sa javnog događaja i u javnom interesu“, naglašava.

Bodrožić podseća da druga strana, ako ima nešto protiv, ima pravo da se isto tako obrati javnosti.

Bodrožić ističe i to što Milenijum tim ne tuži Narodnu stranku (čije su konferencije i saopštenja preneseni) i ne traži tu satisfakciju od njih za neki svoj gubitak profita.

„U startu taj postupak izaziva sumnju – da je jedini cilj da se mediji zastraše, da im se, naročito malim medijima, onemogući rad, a poruka drugim medijima je – pazite šta radite, kad odete na konferenciju opozicionih stranaka, da treba da se cenzurišete“, navodi predsednik NUNS-a.

Na konstataciju da mediji redovno prenose i konferencije predsednika Vučića i ono šta on kaže, Bodrožić navodi da „tu naročito ima neprovernih informacija, gde nam predsednik države pre suda kaže da niko nije kriv, pre suda kaže nam da na naplatnoj rampi u Doljevcu nije bilo ništa itd“.

„To je sve sumnjivo, naročito jer je Milenijum tim usko povezan sa strankom na vlasti“, dodaje.

Milenijum tužio i pokret Ne davimo Beograd

Milenijum tim je tužio i inicijativu Ne davimo Beograd, za jednak iznos – 100.000 evra.

„Nas su tužili da smo izjavama povredili vrednost žiga kompanije. Neposredni povod za to je bila naša reakcija na plan za rušenje Instituta Goša koji se nalazi na Zvezdari i izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa na tom mestu. Kao što znate, mi pratimo gradske politike, obaveštavamo stanare o javnim uvidima i ovo je bio jedan takav slučaj. Javni uvid je bio objavljen za Plan regulacije za taj deo, kojim se ruši Institut Goša koji je privatizovan od strane Milenijum tima“, kaže Dobrica Veselinović iz te inicijative.

On navodi i da Milenijum tim nije demantovao te informacije. Veselinović kaže da sa Milenijum timom imaju „dugotrajan odnos koji je počeo od početka projekta Beograd na vodi“. Inicijativa Ne davimo Beograd je, kaže gost N1, prvi put reagovala povodom isteka dozvole za „Sava novu“, koja je bila, kako podseća, „reklamirana kao izložbeni štand i dobila sve dozvole za mesec dana, a to nije bio, već je bila kafana“.

„Mi smo povodom isteka dozvole organizovali jedan protest i tada su tu bili predstavnici Milenijum tima, baš gospodin Bošnjak, bio je tu i Andrej Kesić, koji je sada funkcioner u opštini Stari grad, i bilo je tu neprijatnih situacija, oni su hteli da se biju. Nije došlo do fizičkih obračuna, ali su nas pozivali da se bijemo“, rekao je Veselinović, koji kaže da su se tada obratili i policiji, koja im je rekla, kako tvrdi – bolje da se vi sklonite.

U saopštenju, koje je N1 integralno preneo na kraju teksta, kompanija Milenijum tim se ogradila od optužbi da iza postupaka za naknadu štete stoji namera da se napravi pritisak na medije. Motiv je, kako ističu, da „na zakonom predviđen način zaštite svoje poslovne interese“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar