FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko odbacio je tvrdnje nemačkog diplomate Volfganga Išingera da je inicijativa "trojke“ iz 2007. o uređenju odnosa Beograda i Prištine po modelu dve Nemačke propala zbog šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

„To nije istina. Ruski stav o kosovskom pitanju se uvek zasnivao na tome da rešenje treba da odgovara interesima Beograda. Taj principijelan pristup je u više navrata javno naglasio ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov“, naveo je Bocan-Harčenko, reagujući na izjavu nekadašnjeg predstavnika EU u posredničkoj „trojci“ međunarodne Kontakt grupe na Tviteru.

Kako prenosi Sputnjik, Bocan-Harčenko je pojasnio da Inicijativa, o kojoj govori Volfgang Išinger, zvanično nikada nije pokrenuta u ime „trojke“, EU, SAD i Rusija, iako je razmatrana kao jedna od radnih opcija.

„Gospodin Išinger treba odlično da zna da srpska strana nije podržala taj plan. Stav Beograda je do danas dosledan i temelji se na međunarodno-pravnim načelima i rezoluciji 1244 SB UN“, poručio je ruski ambasador.

Ambasador dalje podseća da tu opciju nije prihvatila ni Priština.

„Još pre pregovora ‘trojke’ Zapad je obećao kosovskim Albancima da će podržati jednostrano proglašenu ‘suverenizaciju’ pokrajine, ako kompromis sa Beogradom ne bude postignut. Kad je već obećano ono za čime se žudi, ko će pristati na manje od toga? Štaviše, model ‘dve Nemačke’ je u Prištini izazvao odbojnost, pošto nije asocirao na ‘perspektivu definitivnog razgraničenja između strana’, nego na njihovo ponovno ujedinjenje, kao što je to bio slučaj sa Saveznom Republikom Nemačkom i Nemačkom Demokratskom Republikom“, rekao je ruski ambasador.

„Krajnje čudno izgledaju pokušaji Volfganga Išingera – danas uobičajeni na Zapadu – da za sve optuži Rusiju, praveći se da bi bez nje bilo moguće da se preko noći reši kosovsko pitanje, spreči jednostrano proglašenje ‘nezavisnosti’ Prištine i, kao rezultat, balansiranje pokrajine na opasnoj liniji, a koje i sada traje“, rekao je Bocan-Harčenko.

Išinger je u četvrtak na Tviteru objavio da ga raduje činjenica da se osnovna ideja predloga „trojke“ iz 2007. sada razmatra u okviru francusko-nemačke inicijative, uz tvrdnju da je taj predlog „trojke“ propao krajem novembra 2007. zbog Sergeja Lavrova.

BONUS VIDEO: Da li je predlog Kosovo u UN, a Srbija u EU prihvatljiv građanima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar