Olta Džačka Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS / POOL

Ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Džačka izjavila je u Prištini da bi za ceo region Balkana bilo značajno da Srbija prizna nezavisnost Kosova, i da to bude rezultat obavezujućeg sporazuma.

Ona je na konferenciji za novinare posle susreta sa kosovskom šeficom diplomatije Donikom Gervalom izjavila da će Albanija podržati Kosovo u svakom koraku procesa dijaloga, jer smatra da je to od nacionalnog interesa.

„Nastavljamo da podržavamo Kosovo. U tom kontekstu, podrška dijalogu i postizanju obavezujućeg sporazuma koji donosi priznanje Kosova od Srbije i članstvo Kosova u UN. To je značajno za ceo naš region“, rekla je Džačka.

Šefica albanske diplomatije čestitala je Vladi Kosova na odluci koja je pre nekoliko dana pomogla da se smiri situacija i da započnu razgovori za postizanje sporazuma za normalizaciju odnosa.

Istovremeno je pozdravila namere Kosova za članstvo u evropskim organizacijama i podvukla neophodnost liberalizacije viza za građane Kosova.

Kosovska šefica diplomatije Donika Gervala izjavila je da je na sastanku sa albanskom koleginicom bilo reči o mnogim izazovima koji pogađaju obe zemlje.

***

BONUS VIDEO: Albanka obukla dres Srbije, pa pokazala srednji prst i izavala haos