Foto: NOVA S

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pozdravilo je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore, kojom se, kako navode, osuđuje javno negiranje ili umanjenje najsvirepijeg zločina počinjenog na evropskom tlu nakon Drugog svetskog rata.

„Rezolucija o genocidu u Srebrenici je civlizacijska odgovornost prema žrtvama zločina i dokaz da se Crna Gora nalazi u procesu suočavanja sa prošlošću i jasnog razumevanja zločina počinjenih tokom devedesetih godina. BNV naročito pozdravlja rešenost crnogorskog parlamenta da zločin u Srebrenici nazove svojim pravim imenom, kako je i ovaj gnusni čin nazvan u velikom broju presuda međunarodnih sudova“, navodi se u saopštenju ovog nacionalnog organa.

BNV je pozvao Srbiju da učini isto, te da Narodna Skupština u hitnom postupku usvoji „rezoluciju kojom se zabranjuje i osuđuje javno negiranje genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici“.

„Pozivamo Narodnu Skupštinu Srbije i da 11. jul proglasi Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, čime bi se ukazao pijetet nedužnim žrtvama ovog svirepog čina“, rečene je u saopštenju.

BNV je pozdravilo „istrajnost Bošnjačke stranke u Crnoj Gori“, na čiji predlog je i usvojena rezolucija crnogorskog parlamenta, navodeći da to u celom regionu daje nadu Bošnjacima koji „decenijama ukazuju na važnost istorijskih činjenica o raspadu bivše Jugoslavije“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare