Nebojša Vujović Foto: N1

Bivši šef Misije SRJ u Vašingtonu i učesnik dejtonskih pregovora Nebojša Vujović izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on "imaju samo jednu sličnu stvar". "A to je da smo obojica bili u onome što se danas zove Severna Makedonija, kad je Srbija bila u najtežim situacijama", kaže.

Prema njegovim rečima, „osetio je još pre mesec dana da Vučić ide u pravcu kapitulacije“.

„U pravcu predaje najvažnijih papira koje Srbija poseduje, a to je rezolucija SB 1244. Vučić i ja imamo samo jednu sličnu stvar, a to je da smo obojica bili u onome što se danas zove Severna Makedonija, u trenutku kad je Srbija bila u najtežim situacijama. Ja sam pod NATO šatorima na prašnjavim metalnim stolicama od 5. do 9. juna u političkom delu Kumanovskog sporazuma, pretočenog u Rezoluciju 1244 sačuvao Kosovo kao integrativni deo Srbije, odnosno SRJ, on je celim svojim nastupom monopolizovao pregovore, sve je uradio što je mogao da taj papir izbledi, da se pocepa i izgubi“, kaže Nebojša Vujović.

Kaže da je Vučić, s druge strane, takođe bio u Severnoj Makedoniji, „u odajama Josipa Broza“.

„Na razgovorima 18. marta u Ohridu, ostvario sve što im je obećao 27. februara u Briselu. Srbija kao država je povukla sve svoje državne atribute sa Kosova i sada je otišla“, kaže.

Bečka konvencija je, podseća on, jasna – izjava predsednika države je dovoljan garant.

„Znamo šta piše u dokumentu iz Brisela i u mapi implementacije sporazuma da Srbija neće činiti ništa da spreči članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama“, kaže.

Ističe da je neuvođenje sankcija Rusiji oslabilo poziciju Srbije u međunarodnoj zajednici.

Opširnije čitajte na N1.

***

BONUS VIDEO – Cvijetin Milivojević: Za razliku od Dejtonskog, sporazum o Kosovu je loš

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar