Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Novoimenovani hrvatski ambsador u Beogradu Hidajet Biščević poručio je danas da Hrvatska, kao predsedavajuća Evropskoj uniji, nastoji da do kraja juna obezbedi održavanje Međuvladine konferencije, na kojoj bi Srbija otvorila nova pregovaračka poglavlja.

„Moj mandat će upravo biti velikim delom usmeren na podršku evropskom putu Srbije i pomoć kroz razmenu iskustava“, poručio je Biščević u razgovoru sa ministarkom Jadrankom Joksimović, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Joksimović i Biščević su, kako se navodi, razgovarali o procesu evrointegracija Srbije, predsedavanju Hrvatske Evropskoj uniji, unapređenju odnosa dveju država i aktuelnim regionalnim pitanjima, saopšteno je iz Ministarstva.

Ambasador Hrvatske je preneo ministarki Joksimović uveravanja da Hrvatska, kao predsedavajuća, nastoji da obezbedi održavanje Međuvladine konferencije do kraja juna,
na kojoj bi se otvorila nova pregovaračka poglavlja, navedeno je u saopštenju.

Joksimović je „naglasila značaj činjenice da je Hrvatska, tokom aktuelnog predsedavanja EU i u uslovima pandemije, među prioritetnim temama zadržala politiku proširenja i organizovala video-konferencijski Samit EU-Zapadni Balkan, koji je rezultirao Zagrebačkom dekleracijom“.

„Deklaracijom je potvrđena nedvosmislena podrška evropskoj perspektivi regiona, jedinstvo i solidarnost EU i ZB u doba krize, a najavljen je i investicioni plan EU za jesen o.g. kao podsticaj regionalnim projektima i privredama regiona“, ocenila je Joksimović.

Ona je, govoreći o dinamici procesa evrointegracija u uslovima pandemije, istakla kako „Srbija očekuje da proces pristupanja država kandidata i potencijalnih kandidata neće biti usporen, odnosno da će uspostavljeni okviri pregovora o članstvu biti ispoštovani“.

Srbija je, sa 18 otvorenih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, i još pet za koje su predate pregovaračke pozicije, odmakla u procesu pristupanja,
ocenila je Joksimović.

Ona je, kako se navodi, „izrazila očekivanja očekivanje da će i pored pomeranja Izveštaja o napretku za jesen, EK i Hrvatska kao predsedavajuća, naći način da predstave napredak Srbije u reformskim oblastima državama članicama, kako bi do kraja hrvatskog predsedavanja Srbija otvorila bar neko od spremnih poglavlja“.

Sagovornici su izrazili uverenje da, i pored postojanja nekih otvorenih pitanja, „postoje brojne oblasti za saradnju Srbije i Hrvatske na korist građana, posebno kroz programe lokalne i prekogranične saradnje iz sredstava EU, kao i važne regionalne infrastrukturne projekte“.

Posebno su naglasili značaj pojačane privredne saradnje u cilju bržeg oporavka privrede dve zemlje u postpandemijskom periodu, navedeno je u saopštenju.

Novoimenovani ambasador Hrvatske u Beogradu Hidajet Biščević predao je akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću 12. maja. (kraj) vip 13:56

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar