Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Savet Regulatornog tela za elektronske medije usvojio je Izveštaj o nadzoru programa tokom izborne kampanje za javne servise i kablovske pružaoce medijskih usluga, koji je selektivan, metodološki neprecizan i neusklađen sa ODIHR metodologijom, ocenio je danas Biro za društvena istraživanja.

BIRODI u saopštenju navodi da je uputio REM-u zahtev po slobodnom pristupu informacijma od javnog značaja, da svoju bazu monitoringa učini javno dostupnom u mašinski čitljivom formatu i da tako omogući naučnoj i stručnoj zajednici da izvrši analize na podacima koje je prikupio.BIRODI navodi da su u izveštaju dostavljeni osnovni podaci monitoringa za četiri kanala javnih medijskih servisa – RTS 1 i RTS 2, RTV 1 i RTV 2, kao i za četiri kablovske televizije – N1, Nova S, Al Jazeera i TV К1, a da Savet REM-a u saopštenju nije naveo zašto se opredelio da prvo prikaže nalaze navedenih televizija.

PROČITAJTE JOŠ:

Nadzor je obuhvatio 24 sata programa tokom svakog dana trajanja izborne kampanje, od 1. novembra do 14. decembra i analizirani su svi objavljeni programski sadržaji.

„Analiza prezentovanih podataka iz Izveštaja ukazuje da je REM merio vreme zastupljenosti izbornih lista i javnih funkcionera, ali nije merio, odnosno nije prikazao tonalitet izveštavanja o izbornim listama i javnim funkcionerima. Time je javnost uskraćena za informacije da li su sve izborne liste bile jednako tretirane i kada je u pitanju tonalitet prikazivanja, kao i da li su i koji javni funkcioneri bili predstavljeni preko 66 odsto pozitivnog izveštavanja, to jest na nivou funkcionerske kampanje“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da u izveštaju REM-a „nije moguće videti kakav je bio tonalitet izveštavanja o ključnoj osobi u izbornoj kampanji“ predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

BONUS VIDEO: N1 Direktno specijal o devetom protestu i saslušanju uhapšenih građana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar