Foto:EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je danas, na osnovu osmogodišnjeg monitoringa medija i istraživanja stavova publike, da se na sistematičan način krši član Ustava Srbije da svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obavešten o pitanjima od javnog značaja i da su sredstva javnog obaveštavanja dužna to da poštuju.

Odgovornost za ovakvo stanje u medijima je na Regulatornoj agenciji za elektronske medije i Radio televiziji Srbije kao javnom servisu, koja se zajedno sa ostalim emiterima sa nacionalnom pokrivenošću pretvorila u sredstvo promocije i propagande za potrebe izvršne vlasti, predsednika Republike i Vlade Srbije, navodi se u saopštenju.

U prilog ovome govori i podatak da je tek svaki peti ispitanik u Srbiji zadovoljan kako mu mediji pomažu u ostvarivanju svojih prava, a rezultat takve medijske situacije je „normalizacija govora mržnje“, navodi BIRODI.

BIRODI poziva Zaštitnika građana da u skladu sa svojim ovlašćenjima pokrene odgovarajuće postupke u slučaju REM i RTS kako bi se sprečila informativna diskriminacija u oblasti informisanja.

Pozivamo Zaštitnika građana da u skladu sa svojim ovlašćenjima inicira izradu zakonskog okvira koji će sprečiti formiranje i opstajanje „fabrika botova“ koje služe za sprečavanje slobode govora i za medijske hajke na internetu koja je garantovana Ustavom Srbije, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar