Foto:Promo

Da li je Savez 90/Zelenih Srbije, koji je pre nešto više od pola godine osnovan preregistracijom Konzervativne partije, ali i uz izvesni aranžman sa Aktivnom Srbijom Dušana Janjića, državni projekat osmišljen da "glumi" opoziciju i na izborima preuzme glasove "zelenih" pokreta, pitanje je na koje je pokušao da odgovori BIRN.

Savez 90/Zelenih Srbije medijski se aktivirao kao nova politička stranka negde krajem proleća prošle godine predstavljajući se kao neka vrsta ujedinitelja svih „zelenih“.

Zbog te najave kao i informacija da širom Srbije već otvaraju kancelarije, što ne uspevaju ni mnogo iskusnije i uticajnije partije, ta politička organizacija je od samog početka izazivala kontroverze u javnosti čiji deo ocenjuje da je Savez 90/Zelenih Srbije osnovan kao pandan pokretima koji predvode ekološke pobune u Srbiji, poput pokreta Aleksandra Jovanovića Ćute, ali i brojnih drugih koji su digli glas, i to ne samo protiv kopanja litijuma u Srbiji.

Zato je BIRN pokušao da sazna ko su ljudi koji su osnovali tu stranku, na koji su je način osnovali i registrovali, gde im je sedište, koliko imaju odbora, kakve su im aktivnosti, sarađuju li sa pokretima koji poslednjih meseci organizuju masovne proteste i blokade.

Ispostaviće se da to nije bio jednostavan zadatak koji se može saznati jednostavnim klikom na internet stranici te partije. Od pre nekoliko dana sajt stranke nije u funkciji, jer je trenutno u procesu ažuriranja.

Dok je bila u funkciji, na internet strani te partije nisu se mogli naći ni podaci o stranačkim funkcionerima i njihove biografije. Iz par izjava pojedinim medijima, mogli smo da saznamo da se na funkciji potpredsednika te stranke nalazi Nenad Milić, nekada član Demokratske stranke i zamenik ministra policije u Vladi Zorana Đinđića, potom istaknuti funkcioner LDP-a Čedomira Jovanovića i bivši suprug Jelene Milić, direktorke Centra za evroatlantske studije.

Razgovori sa nekim od vodećih ličnosti partije koji su vođeni krajem prošle i početkom ove godine, bili su pomalo neobično iskustvo. Ono što je BIRN od njih saznao pobuđuje dodatne sumnje u istinitost informacija koje su nam saopštene i u iskrenost ideje koju u javnosti promovišu – jedinstvo svih „zelenih“ pokreta.

Osnivanje preregistracijom već postojeće partije

Na talasu buđenja ekološke osvešćenosti građana Srbije, isplivali su brojni zeleni pokreti, inicijative, udruženja, partije… Neki su odranije poznati, pojedini manje-više nepoznati, a nekolicina je zbog svojih aktivnosti u borbi protiv kopanja litijuma stekla značajanu podršku građana…

Usred tog ekološkog cunamija, ustanaka i brojnih protesta širom Srbije, krajem proleća prošle godine pojavila se i politička partija Savez 90/Zelenih Srbije. Iako su u oktobru prošle godine postojali tek nešto više od četiri meseca, oni su tada već najavili svoje učešće na predstojećim parlamentarnim, predsedničkim i izborima za Beograd. U istom tom oktobru su već učestvovali i na lokalnim izborima u Negotinu, gde su prešli cenzus sa skoro 3,5 odsto osvojenih glasova, dok su u Mionici bili blizu cenzusa.

Savez 90/Zelenih Srbije se na političkoj sceni nije pojavio kao pokret ili udruženje, već kao politička partija. Ipak, iako registrovan kao partija, ovaj savez je izbegao da svoj kredibilitet potvrdi kroz prikupljanje potpisa 10.000 građana, već je taj status stekao preregistracijom već postojeće političke partije – Konzervativne stranke.

Iz dokumenata koja je na zahtev BIRN-a dostavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, proizilazi da je u maju prošle godine Savez 90/Zelenih Srbije nastao tako što je preuzeo već ranije osnovanu i u registar upisanu Konzervativnu stranku, promenio joj ime, zakonskog zastupnika i adresu sedišta stranke, promenio statut i program. Promenjeno je dakle sve, osim rednog broja pod kojim je partija upisana u registar (88), matičnog broja i PIB-a.

Istraživanje BIRN-a pokazuje da je istorija političke stranke registrovane pod brojem 88 daleko komplikovanija. Naime, pod tim istim brojem u registru je bila upisana i Aktivna Srbija Dušana Janjića, kao i Nova socijaldemokratija, čiji je predsednik takođe bio Janjić.

Ko je novi predsednik stranke

Iako se u registru političkih stranaka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave kao zastupnik stranke i dalje vodi Đura Vlaškalić, Savez 90/Zelenih Srbije je u sredu, 26. januara ipak predstavio svog novog predsednika. Reč je o dosadašnjem potpredsedniku stranke Stevanu Vlajiću.

Vlajić je javnosti poznat odranije kao tvorac kampanje Belog Preletačevića koji je na predsedničkim izborima 2017. dobio 9,5 odsto glasova. Ubrzo su se posle tih izbora mogle čuti optužbe da je reč zapravo o Vučićevom čoveku instaliranom da odvuče određeni broj opozicionih glasova.

U saopštenju pisanom nakon te konferencije, navodi se, između ostalog, da je Vlajić predstavio novo predsedništvo i najavio pojačanja na mestima potpredsednika.

“Pored toga, izrazio je spremnost na prirodnu saradnju sa drugim organizacijama zelene orijentacije, pre svega sa Ne davimo Beograd, i ostalim grupacijama tog bloka, u cilju stvaranja jedinstvene zelene liste i kreiranja jake infrastrukture na teritoriji Grada Beograda i cele Republike Srbije, jer je to jedini način da se odgovori na izborne izazove – nedostatak slobodnih medija i funkcionersku kampanju vladajuće stranke”.

U vezi sa tom najavom, saopštenjem se oglasio pokret Ne davimo Beograd, kojim se odbacuju namere novog predsednika Saveza 90/Zelenih Srbije, nazivajući tu organizaciju lažnom.

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

BONUS VIDEO: Savez 90 Zelenih Srbije – prava ili lažna opozicija?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar