Stranka "Zajedno" nastavlja ono što je započela i oko čega je koalicija "Srbija protiv nasilja" bila jedistvena do 18. aprila. Drugi jun jeste bio rok, ali oni su odugovlačili sa ispunjenjem uslova, a preporuka je bila da se izbori ne raspisuju dok se ne poboljšaju uslovi. A onda su neki tražili da se izbori raspišu, i onda je predsednica Skupštine Ana Brnabić raspisala izbore u Beogradu, rekla je za N1 Biljana Stojković, kopredsednica stranke "Zajedno".

„Mi sa ove strane mislimo da je trenutak da se stvari zategnu do kraja. Naravno da je podela opozicije otežala situaciju u odnosu na period kad smo bili svi zajedno. Odredili smo da je neophodno da se izbori odlože za jesen, od profesora Tanasija Marinkovića smo dobili alatku za tu borbu, ali sada ima manje izgleda za odlaganje nego kada smo bili zajedno. Desio se trenutak kada je režim je bio na kolenima, kada smo svojom proaktivnošću i upornošću režimu davali zadatke i oni su morali da ih ispune. Mi nastavljamo tim putem. Sada postoji određena grupacija stranaka iz naše koalicije koja poslednjih nedelja govori kako nam vlast neće ispuniti uslove. Da se razumemo, vlast neće ništa dati, i nije planirala da da, da nije bilo pritiska koji smo zajednički pravili. Naše je da opet napravimo pritisak i da dobijemo ono što nam pripada“, rekla je u emisiji Dan uživo Biljana Stojković, profesorka Univerziteta u Beogradu i kopredsednica stranke „Zajedno“, prenosi N1.

Komentarišući želju dela opozicije da izađe na izbore u junu, Stojković je rekla da nije potrebno da se gleda repriza decembarskih.

„U decembru smo sve videli, šta sada treba da vidimo – reprizu? Ne vidim zašto nam je to potrebno da vidimo da oni kradu, pa videli smo. Mi se i dalje zalažemo za ispunjenje uslova i ako ih ne tražite nećete ih ni dobiti. Pravićemo i dalje jedinstven pritisak na vlast, zajedno sa ‘ProGlas’-om koji nam je sve vreme davao oružje u ruke, i baš zbog toga nemamo pravo da sada stanemo na pola puta. Neku su se pokolebali i stali su na pola puta, i to jeste problematično. Izgledaju kao da žele pasivizaciju otpora, bunta, i to mi je neprihvatljivo. Stranka ‘Zajedno’ se nije pomerila ni milimetar od onoga što smo želeli na početku i mi ne odustajemo od tog puta. I dalje komuniciramo sa „ProGlasom“ sa kojim smo potpisali i zajedničku dekleraciju, mi stojimo iza tog potipisa i to je pravac koji smo tada svi zajedno odredili“, objasnila je Stojković.

Ona je istakla i da najavljeni bojkot izbora „ne zove bojkotom, jer se borba za izbore nastavlja, a to znači izboriti se za izborne uslove“.

„Mi ne izlazimo na izbore 2. juna jer to nisu izbori. Ništa od uslova nije ostvareno, ispunjeno, i nastavljamo da pravimo pritisak i pobunu. Nećemo na izborima učestvovati u krađi i unapred režiranoj predstavi i dati legitimitet tome. Mi smo uradili sve za jedinstvo koalicije, gurali smo proaktivnost, počev od protesta od 3. maja prošle godine, i bili smo uvek za to da se aktivnost mora održavati i pojačavati. I sada ne odustajemo od tog puta, drugi su taj put napustili. Postojao je dogovor da se ovaj put nastavi i da se pravi pritisak da se izbori pomere za jesen. Nastavljamo borbu sa „ProGlas“-om, sa pravnim timom i širimo podršku. Radićemo na tome da se priključe i drugi ljudi, sindikati, radnici, poljoprivrednici, i da sa svima širimo pritisak na vlast“, zaključila je profesorka i kopredsednica stranke „Zajedno“ Biljana Stojković.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare