Vladimir Bilčik Foto:FoNet/Ana Paunković

Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da je važno sprovesti detaljnu istragu svih pritužbi u vezi sa izborima u Srbiji sa najvećom transparentnošću i efikasnošću, kako bi se održao kredibilitet izbornog procesa.

„U okviru izborne posmatračke misije u Srbiji, želim da ponovim da je, iako su ključne procedure za glasanje i prebrojavanje uglavnom ispoštovane, uočeno nekoliko nepravilnosti. To uključuje zloupotrebu administrativnih resursa, dominantno medijsko prisustvo određenih ličnosti, upotrebu oštre retorike i nedostatak proaktivnih regulatornih institucija koje bi osigurale da birači budu dovoljno informisani pre donošenja odluke“, stoji u govoru Bilčika koji je pročitan tokom rasprave o izborima u Srbiji u Spoljnopolitičkom komitetu EU (AFET).

On je istakao potrebu za nekoliko sveobuhvatnih akcija u rešavanju izazova sa kojima se suočava demokratski proces u Srbiji, prenosi N1.

„Prvo, ističem važnost detaljne istrage svih pritužbi u vezi sa izborima, uključujući i nedavni zahtev koji je funkcioner koalicije „Srbija protiv nasilja“ podneo Ustavnom sudu za poništavanje izbora za Skupštinu grada Beograda 17. decembra. Njihova zabrinutost u vezi sa migracijom birača, falsifikovanim potpisima i fantomskim glasačima, podvlači potrebu za sveobuhvatnim ispitivanjem izbornog procesa“, naveo je on.

Dodao je i da je od ključne važnosti da se ove istrage sprovode sa najvećom transparentnošću i efikasnošću, i da se nalazi adresiraju brzo kako bi se održao kredibilitet izbornog procesa.

naveo je i da se mora napraviti jasna razlika između parlamentarnih i lokalnih izbora, te da se sva pitanja oko lokalnih izbora u Beogradu moraju rešavati odvojeno od parlamentarnih.

„Srbiji su potrebna institucionalna rešenja da bi prevazišla svoje trenutne probleme. Pravilno funkcionišući parlament i vlada, oslobođeni stalnog ciklusa kampanja i čestih vanrednih izbora, moraju se formirati što je pre moguće da bi zemlja ispunila svoje reforme u EU i da bi vladala sa pravom agendom, a ne sloganima kampanje. Stabilne i žive institucije su kamen temeljac napredne demokratije“, navodi Bilčik.

Prema njegovim rečima, tenzije unutar Srbije podvlače da je društvo veoma polarizovano.

„Prepoznajući važnost slobode govora, ključno je priznati da svako ima pravo da izrazi svoje stavove i učestvuje u mirnim protestima. Zdrava demokratija podstiče otvoreni dijalog i poštuje različita mišljenja, negujući okruženje u kojem građani mogu slobodno da izraze svoje brige. Međutim, u rukama Srbije je da smiri situaciju u zemlji i spreči dalju polarizaciju društva“, navodi Bilčik.

Dodao je da je potrebna stalna diskusija i pouke iz konačnog izveštaja OEBS/ODHIR.

„Ovaj izveštaj, kada bude dostupan, poslužiće kao dragocen i činjenični resurs, koji će ponuditi uvid i preporuke za unapređenje izbornih procesa u Srbiji. Evropski parlament će pažljivo pratiti postizborna dešavanja u Srbiji i spremni smo da podržimo reforme koje jačaju demokratiju i unapređuju Srbiju na putu pristupanja EU“, zaključuje se u govoru Bilčika.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar