Vladimir Bilčik Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sporazum između Srbije i Kosova koji je predložila EU, a koji je objavljen u Briselu, predstavlja pozitivan korak napred, ali ostaje još mnogo posla, saopštila je danas Evropska narodna partija (EPP), najjača grupa u Evropskom parlamentu (EP).

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izrazio je nadu da je, posle meseci zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, sa fokusom na upravljanje krizama, sinoćnji sastanak pozitivan iskorak u promeni evropske budućnosti, i Srbije i Kosova.

“Podržana od strane svih država članica EU, normalizacija odnosa sa Prištinom biće dobrodošao korak napred na putu Srbije ka EU. Kao i uvek, implementacija sporazuma će biti ključna“, dodao je Bilčik.

Poslanik EP, izvestilac EPP za Kosovo Lukas Mandl ocenio je da je “nakon smutnih vremena došao trenutak za pomirenje”, prenosi Kosovo Onlajn.

“Posle 15 godina nezavisnosti Kosova, nakon godinu dana problema Srbije sa slobodom i mirom, vezanog za stanje na globalnom nivou, vreme je za dogovor koji će utrti put ka pomirenju, priznanju i budućnosti u miru i prosperitetu. Još je dug put do toga”, naveo je Mandl.

U saopštenju se navodi da sporazum ne uključuje priznanje Kosova od Srbije, ali će Srbija priznati zvanična dokumenta koje je izdala Priština, poput registarskih tablica i pasoša.

Sledećeg meseca očekuju se dalji pregovori Srbije i Kosova, uz posredovanje EU.

Opširnije o reakcijama nakon jučerašnje runde dijaloga Beograda i Prištine čitajte u našem lajv blogu.

***

BONUS VIDEO – Kome (ne)treba kosovsko rešenje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar