Vladimir Bilcik
Vladimir Bilčik Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Vladimir Bilčik, predstavnik EP izjavio je da ima pozitivnog napretka u Srbiji pred izbore, ali da je ključno sprovođenje mera i da tu vidi određeno kašnjenje. Ipak, kako kaže, dobio je uveravanja da će se mere ispuniti. Najavio je da će izveštaj podneti posle izbora. "Srbija ima šansu da ide napred i nadam se da će se svi uključiti u ovo", kazao je.

„Žao nam je da vidimo da su neki politički akteri odlučili da ne učestvuju u sprovođenju mera“, rekao je Bilčik na konferenciji za novinare posrednika u međustranačkom dijalogu.

On je konstatovao da ima pozitivnog napretka pred izbore , ali je podvukao da je ključno sprovođenje mera i zakona u Skupštini. „Žao nam je da vidimo kašnjenje u sprovođenju nekih mera“, naveo je. Takođe, naveo je da je i ključan rad Privremenog nadzornog tela za medije.

Ocenjuje da ima poboljšanja i po pitanju medija, javnih servisa RTS-a i RTV-a. Naša misija nije gotova, spremni smo da nastavimo i posle izbora, rekao je Bilčik.

„Kao izvestilac, prvi izveštaj podneću nakon izbora u aprilu“, dodao je.

Bilčik je na pitanje kako vidi to sto vlast kaže da je zadovoljna ispunjenim, a opozicija nije, navodi da su svesni kampanje. „Ovo naše putovanje se dešava u kampanji i svi ce naglasiti svoje prioritete i vidjenje stvari. U politici je reč o kompromisu“, kaže.

Navodi da će 16 mera moći da daju Srbiji šansu za fer izbore, dodajući da je prilika da je svi iskoriste. Ali i mediji da izveštavaju zaista objektivno šta je pred Srbijom, to je vežba opšte javne odgovornosti, dodao je, naglašavajući da glasači treba da budu na čelu svega.

Nije nam drago da vidimo da ima kašnjenja u sprovođenju 16 mera, ali imamo čvrsta uverenja da će se ispuniti, kaže Bilčik. Nadam se da će kampanja omogućiti svima da diskutuju sta će uraditi posle izbora, Srbija ima šansu da ide napred i nadam se da će se svi uključiti u ovo, navodi evroparlamentarac. Izrazio je nadu da će Srbija imati višestranačku Skupštinu, „jer vidimo da neće biti bojkota“.

Evroparlamentarka Tanja Fajon je navela da će međunarodna zajednica pratiti ove izbore dodajući da je to još jedan test za Srbiju, za bolji život građana, demokratiju i slobodu medija.

Ovog put nema bojkota, a loptica je na strani političkih aktera u Srbiji, navela je.

„Zadovoljna sam ishodom, politika je stvar kompromisa. Imali smo dobru saradnju sa većinom političkih aktera a sada je na Srbiji da izbori uspeju. Postali smo garant dijaloga u Srbiji, želim da vidim fer i postene izbore“, dodala je ona.

Prenela je i ličnu poruku – da je ovo bila njena poslednja misija u svojstvu evroparlamentarke u Srbiji, i da će se u narednom periodu posvetiti izborima u Sloveniji. Nadam se da sam uspela doprineti boljem okruženju u Srbiji, koja će u meni uvek imati iskrenog prijatelja, rekla je Fajon.

BONUS VIDEO: Đilas: Sram vas bilo evroparlamentarci

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare