Foto: Arhiva Nova.rs

Poslednjih mesec dana na ulicama Beograda održano je nekoliko mitinga, mahom opoziciono obojenih, međutim svaki od njih obeležio je slab odziv građana. Tako je na protestu ispred RTS koji je održan zbog gostovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića bilo više njegovih pristalica nego opozicionara, a u subotu je na prvom protestu Skupštine slobodne Srbije bilo manje od 200 ljudi, pa se postavlja pitanje da li opozicija ima neki drugi plan ili ovim besmislenim mitinzima ubija oštricu borbe protiv režima.

Sagovornici portala Nova.rs kažu da slab odziv građana na oba ova protesta, a prvenstveno na skupu koji je organizovala Skupština slobodne Srbije, nije reper prema kojem bi se mogla meriti snaga opozicije da povede demonstracije, ali jeste opomena da je energija opozicionih birača na izmaku, te da samo nove ideje mogu izvući građane na ulicu.

Iako je najavljen kao protest opoziciono orjentisanih građana, skup ispred RTS bukvalno su pojele i preuzele pristalice vlasti, o čemu je tada i pisala Nova.rs.  

Mesec dana kasnije, sličan scenario imali smo i na protestu Skupštine slobodne Srbije. Na skupu koji je održan na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu okupilo se oko dve stotine građana i intelektulaca, kako bi podržali inicijativu koja, kako kažu njeni članovi, ima za cilj da Srbiju izvuče iz Vučićevog rijalitija.

Foto: Nova.rs

 

Ovo je, prema mišljenju sagovornika Nova.rs dobra, ali što bi se reklo „bajata“ ideja.

Programski direktor Cesida Bojan Klačar komentarišući najnoviji protest iz opozicionih redova kaže da je činjenica da je odziv građana bio mali, ali da to nije i ne može biti pokazatelj snage opozicije.

Bojan Klačar Foto:Nemanja Jovanović

 

„Opozicija ne treba da uzima ovaj događaj kao reper za svoju snagu. Ona istina trenutno nije velika, ali je svakako veća od ovoga što smo mogli videti na ulici tokom vikenda. Ovo je, prema mom mišljenju, zapravo pokazatelj da ne treba izlaziti pred građane sa idejama koje ne mogu izazvati veliko interesovanje opozicionih birača. Sve što je rečeno na protestu je već viđeno i troši energiju birača, koji ionako gube polet i energiju. Ovo je poruka opoziciji da na ulicu i pred birače izađu samo sa novim idejama i konkretnim povodom“, kaže Klačar.

Da je energija opozicionih birača u ovom trenutku poprilično potrošena, te da se ovakvim skupovima, ona još dodatno osipa smatra i direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus Vladimir Pejić. Njegovo je mišljenje da se opozicija mora okrenuti od potrošene ideje protesta i da se moraju okrenuti politički delotvornijim metodama.

 

Foto: TANJUG / RADE PRELIC / an

„Vreme mitinga i protesta, ne samo kod nas već svuda u svetu, jeste potrošena ideja. Protesti danas uspevaju samo kad imaju konkretan povod, kao što je bio protest studenata zbog visokih školarina ili demonstracije koje smo imali zbog korone. Sve drugo, kada nema konkretnog povoda, već se lasiraju stare ideje, a bez rešenja, jednostavno nemaju efekta. Da zaključim, bitni su zahtevi i to opoziciji mora biti za nauk. Pritom, ne želim nikako da kažem da zahtevi Skupštine slobodne Srbije nisu legitimni i opravdani, samo moraju biti osveženi novim idejama, ali i rešenjima koje će se ponuditi građanima“, zaključuje Pejić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare