Beširi: SAD iskoristile vakuum, Beograd dobio bolji pristup

Politika 06. sep. 202015:43
Podeli:
Foto:N1

Direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi ocenio je danas da dogovor u Vašingtonu o ekonomskoj normalizaciji rasterećuje stres i napetost na relaciji Beograd-Priština i stvara mogućnosti za unapređenje životnog standarda kroz investicije, poboljšanje putne, železničke i avio infrastrukture, i u suštini približava dva naroda.

U intervjuu za Kosovo onlajn, on je dodao da ovo, u nadi da će se dogovoreno primenjivati, može biti vrlo važan korak ka sveobuhvatnom dogovoru koji će voditi trajnom miru.

Beiširi je rekao i da Beograd može da budu zadovoljan nakon sastanka s američkim predsednikom Donaldom Trampom, jer je dobio naklonjeniji pristup američke administracije koji izlazi iz standardnih okvira Stejt departmenta.

„Protokol je bio na nešto višem nivou od ceremonijalne posete, ali i na nešto manjem od mirovne konferencije. Predsednik (Aleksandar) Vučić je prvi visoki zvaničnik Srbije koji je imao sastanak s predsednikom SAD u Beloj kući od posete premijera (Zorana) Ðinđića za vreme Bušove administracije. To je samo po sebi bitno za razvoj međusobnih odnosa“, naveo je Beširi.

On je u prilog tome dodao i da su učinjeni određeni ustupci kada je reč o imovini, o čemu će se detaljnije govoriti u Briselu.

Priština je dobila izraelsko priznanje državnosti i posle ukidanja taksi stvari se pomeraju sa mrtve tačke, na kojoj su zapeli pregovori uz posredovanje Evropske unije.

Beširi je rekao i da dogovor naizgled ne deluje koegzistentno, jer povezuje ekonomiju, LGBT prava, energiju, 5G tehnologiju i Izrael sa Hezbolahom, ali je ocenio da se „očigledno radi o kompromisnom rešenju da bi se zadovoljile dve primarne strane i domaćin, kojeg očekuju izbori“.

On je, međutim, naveo da to što će Srbija da premesti ambasadu u Jerusalim nešto što je veliko iznenađenje, i nešto što je može udaljitivi od evrointegracija.

„Pozicija Srbije se udaljava od pozicije EU i njenih država članica i to će imati direktne reperkusije po evropske integracije. Nisam siguran da je Srbiji mesto u Jerusalimu s Gvatemalom, Kosovom i SAD. Povrh toga, prepoznavanje Hezbolaha kao terorističke organizacije dodatno će komplikovati odnose Srbije i EU, ali i Srbije i arapskih zemalja“, rekao je Beširi.

Prema njegovim rečima, „EU nije srećna kada Srbija, njena buduća članica, ne koordiniše svoje međunarodne poteze sa njom“.

„Jasno je da Srbija ima evropsku budućnost, ali isključivo od nas zavisi kojim ćemo tempom napredovati ka članstvu. Nažalost, mnogo su veći problemi u reformama u Srbiji nego na relaciji Brisel-Vašington“, rekao je Beširi.

Ocenio je da su SAD samo iskoristile vakuum koji je EU kreirala gotovo dvogodišnjom pauzom u pregovorima, ala da EU, „danas i sutra (u razgovorima u Briselu) ima priliku da se vrati na kolosek i da podseti Beograd i Prištinu da ima mandat medijatora UN u ovom mirovnom procesu“.

Beširi je još rekao da su za Srbiju najveća korist od sporazuma ta što dobija glavne puteve, auto-put, železnicu i avio-saobraćaj, drugim rečima, veći deo putovanja će se odvijati preko Srbije i beogradskog aerodroma, a takođe dobija sedište Međunarodne razvojne finansijske korporacije, koja će biti motor obećanih investicija.

Korist za Kosovo, prema njegovim rečima, jeste što je dobilo priznanje Izraela, ali i infrastrukturne projekte od kojih će obe strane imati koristi.

„Smanjuje se uticaj Rusije u energetskom sektoru, a Kine u telekomunikacionom. Istovremeno, mali Šengen će otvoriti radna mesta i povećati mobilnost ljudi, robe, kapitala i usluga“, zaključio je Beširi.

Komentari

Vaš komentar