Foto: N1

Beograd i Priština skoro svakodnevno sarađuju u borbi protiv koronavirusa, a od ukidanja taksi na sirovine do 8. aprila iz centralne Srbije na Kosovo otpremljeno je robe u vrednosti od 7,1 milion evra.

Saradnja se odvija posredstvom oficira za vezu i lokalnih zvaničnika, a u sve je uključen i ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić.

Prema podacima Kancelarije za KiM, za borbu protiv epidemije Srbija je Kosovu dostavila 30.000 maski, 36.000 rukacica, 10.000 kapa, 20.000 kaljača, 90 kombinezona, 200 vizita… Takođe, na KiM je stiglo oko 250 interventnih kamiona sa hranom, sredstvima za higijenu i drugim namirnicama.

Organizaciju zdravstvenog sistema pomažu epidemiolozi iz centralne Srbije koji po potrebi odlaze na teren.

Da će se zajedno boriti protiv koronavirusa, početkom aprila na zajedničkoj konferenciji za novinare, poručili su kosovski ministar zdravlja Arbin Vitia i Dalibor Jevtić, ministar zadužen za zajednice i povratak. Oni su tada pozvali građane na saradnju i poručili da, bez obzira na različitosti, zajedno treba da se suoče sa tim izazovom.

Istog dana su se gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice Goran Rakić i Agim Bahtiri simobično sastali na Ibarskom mostu, odakle su poručili građanima da će se zajedno boriti protiv virusa kovid 19 i pozvali ih da se pridržavaju donetih mera.

Ljajić: Izvoz robe četiri puta manji pre uvođenja taksi

„Zbog situacije sa koronom, promet se odvija lakše, jer su Kosovu potrebne žitarice, brašno i druge sirovine“, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.00

Iako je specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio da je ohrabren saradnjom u borbi protiv epidemije, ali i trgovinskom razmenom, ministar navodi za Nova.rs da je vrednost izvezene robe na KiM četiri puta manja nego pre uvođenja taksi.

„Na administrativnim prelazima Merdare i Končulj dnevno u proseku prođe 100 kamiona, ranije je bilo 200. Ipak, ovo je daleko od toga da se nešto ozbiljno dešava, jer je vrednost otpremljene robe čak četiri puta manja nego pre uvođenja taksi“, kaže Ljajić.

On ističe da je od 15. marta, kada su takse na sirovine, ukinute do 8. aprila na Kosovo dostavljeno robe u vrednosti od 7,1 milion evra, a da je u istom periodu 2018, kada nije bilo taksi, otpremnljeno robe u vrednosti od 26,8 miliona evra.

„Uglavnom su to sirovine. Najviše se izvozi pšenica, zatim kukuruz, azotna, mineralna i hemijska đubriva, brašno…“, dodaje Ljajić za naš portal.

Đurić: Nije vreme da se delimo

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ranije je izjavio da je „ovo vreme kada ne treba da se delimo po nacionalnosti, veri ili političkom opredeljenju, jer ni koronavirus ne poznaje te razlike“. On je naveo da već postoji i saradnja u testiranju na izvesnom nivou.

„Moram da kažem i da smo sa Prištinom imali komunikaciju i da je Priština u pojedinim sredinama pomogla da se naši građani testiraju, kao što smo i mi njima pomogli da kamioni sa osnovnim životnim namirnicama stignu i u albanske sredine na Kosovu“, naveo je Đurić u odgovoru za BBC na srpskom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram