Zgrada vlade u Prištini Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Artan Behrami, politički savetnik predsednika privremenih prištinskih institucija, Hašima Tačija, izjavio je da postoji inicijativa američkog predsednika Donalda Trampa da se dijalog Beograda i Prištine prebaci u Vašington, ali da se vlada Aljbina Kurtija tome protivi.

Behrami je gostujući na televiziji Kljan Kosova rekao da je jedan od najvećih izazova i prioriteta SAD okončanje tog procesa.

„Prvi put nakon dugogodišnjih napornih i besplodnih pregovora koji su održani u Briselu, imamo ozbiljnu inicijativu predsednika Donalda Trampa da proces dijaloga prenesemo u Vašington, do Bele kuće – gde je počeo put slobode i nezavisnosti Kosova i gde bi trebalo da se završi državnost Kosova sa članstvom u UN “, rekao je Behrami.

Dodao je da je takva incijativa dobila ogromnu podršku naroda, jer je to, kako je rekao, bio zahtev svakog političkog lidera u poslednjih pet godina – da dijalog vodi SAD.

„Ovaj dijalog je sada premešten u Vašington. Poseta predsednika Kosova Beloj kući imala je upravo ovu simboliku“, rekao je Behrami.

Ističe da se kosovska vlada protivi toj inicijativi i velikoj američkoj posvećenosti zaključenju procesa dijaloga.

„Istovremeno, imali smo neke inicijative vlade koje su protiv ove američke inicijative, pošto čak i u njihovom upravljačkom programu stoji da bi dijalog trebalo da bude održan u Briselu“, naveo je.

Izjavio je da je dijalog u Briselu imao uspeh, ali da je sada vreme da ga vode SAD bez isključenja podrške zemalja EU.

„Dijalog u Briselu, koji se vodi već nekoliko godina, generalno je bio uspešan, jer su postignuti mnogi dogovori. Sada je vreme da se ovaj proces okonča, a bez američkog učešća, ishod je utopijski“, rekao je.

Rekao je da su svi procesi koji se vode za Kosovo u prošlosti uvek imali međunarodno jedinstvo, pod rukovodstvo SAD.

„Mi želimo da imamo međunarodno jedinstvo, jer će to pomoći da se stvori jedinstvo unutar Kosova kako bi takav sporazum mogao da usp i da bude primenljiv“, rekao je Bahrimi.

Ideja, kazao je, nije da ovaj dijalog vodi samo Amerika isključujući sve ostale.

„Ideja je da se ono što se u Briselu dogodilo uz pomoć EU i podršku SAD dogodi upravo suprotno – premestiti se u Vašington, gde će ga voditi SAD i podržati ključne države EU poput Nemačke, Francuske i drugih zemalja “.

Bahrimi tvrdi da kosovska vlada stvara utisak da postoji oklevanje oko prenošenja dijaloga u SAD.

„Bilo je nekoliko američkih inicijativa i zahteva za momentalnim ukidanjem taksi. Ovi američki zahtevi nisu u potpunosti ignorisani ili delimično zanemareni od vlade. Američki odgovor je bio da delimične akcije nisu od koristi za olakšavanje ovog dijaloga. “

On smatra da nije kasno da kosovska vlada shvati važnost ovog dijaloga koji se održava u SAD.

„Kosovo je, kao nezavisna država, postalo zahvaljujući volji naroda Kosova da postane slobodno i nezavisno i uz američku podršku“, rekao je Behrami.